Снимка: БГНЕС

Депутатите се събират на извънредно парламентарно заседание - за първи път по време на активна предизборна кампания. То бе поискано от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" през миналата седмица.

В дневния ред народните представители ще имат три точки за разглеждане. Първата точка е изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев във връзка с индексирането на пенсиите.

Втората точка произтича от първата и е свързана с увеличението на парите за пенсионерите. В последните две седмици представители на "Продължаваме промяната" обвиниха служебния кабинет, че няма да осъвремени парите за пенсионерите с 11%, както е заложено в бюджета съобразно т. нар. "швейцарско правило", а с 10%.

През изминалата седмица Надзорният съвет на Националния осигурителен институт прие решение за увеличение на пенсиите с 11%. Въпреки това обаче представителите втората политическа сила настояват за изрично решение на законодателния орган, за да гарантират осъществяването на увеличението.

Като трета точка в дневния ред се предвижда народните представители да разгледат искането за освобождаване на Александър Мумджиев от Инспектората към Висшия съдебен съвет. Причината за това е постъпилата информация за непристойно поведение от висшия магистрат, уронващо престижа на съдебната власт.

Депутатите започват работа точно в 13:00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase