Снимка: Bulgaria ON AIR

От ВМРО настояват за спешни мерки в борбата с демографската криза, а именно - 500 лева месечно за детски надбавки, както и 10 хиляди лева еднократна помощ от държавата при раждане на дете на работещи и учещи родители. Това са основините искания на партията, свързани с младежката политика.

От ВМРО допълват, че за да няма демографска криза, държавата трябва да е в полза на родителите.

"Парите могат да дойдат от държавата", категорична е Моника Василева от ВМРО. В предаването “България сутрин” тя допълни, че щом държавата намира пари "да се строят какви ли не глупости, има пари и за децата ни". Според Василева настоящите пари, които получават родителите месечно за своите деца, са крайно недостатъчни.

"Тези 50 лева в момента не са достатъчни за нищо. Бих казала, че стигат за един пакет памперси или една кутия мляко, което не е достатъчно в никакъв случай. С тези 500 лева на месец всяко едно семейство би могло спокойно да изгледа детето си", сподели Василева пред Bulgaria ON AIR.

Не беше подмината и темата за детските градини, като всяка година все повече деца остават извън класирането. "Казусът с детските градини би могъл да се реши, ако застрояването не спира и в същото време се обърне внимание на персонала", каза Василева пред телевизията.

По нейни думи заплатите на педагозите и медицинските лица в детските учебни заведения са прекалено ниски за дейността, която те извършват. "Тези хора искат да работят за нормално финансово възнаграждения, което заслужават. В крайна сметка те гледат нашите деца и поемат отговорност за тях. В момента, в който те имат по-добра възможност и не носят по-голяма отговорност, може би това ги кара да изберат друга категория, в която биха били по-спокойни. Трябва им подкрепа и трябва стимул, за да задържим медицинските лица и педагозите в страната", заяви още Василева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase