Журналистът и издател Тошо Тошев си прави чернодробна трансплантация през 2000 г. в Германия. По пътя в търсене на черен дроб среща и проф. Спасов.

"По това време в България още не се бяха правили трансплантации. Случайно или не единият от моите професори, който ме трансплантира в град Есен, заедно с проф. Спасов направиха първата чернодробна трансплантация в България", разказа той.

"Цялата тази помия, която се излива от вчера досега срещу професора и срещу болницата, ме отвращава. Има и един велик хуманен жест - хирургията, направена на трансплантацията и това го могат едни хора, които сега ги уволняват", посочи Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Днес здравният министър Стойчо Кацаров назначи ново ръководство в болница "Лозенец". До промените се стигна след серия нарушения и сигнали за злоупотреби, сред тях и схема за трансплантации.

Според адвокати по медицинско право, всички замесени в схемата за трансплантации са действали като организирана престъпна група.

Още по темата
"Когато имаме структурно или трайно 3 или повече лица, които извършват престъпления, без значение дали са функционално свързани и с ясно разпределени функции помежду си, може да се говори за организирана престъпна група", смята адв. Мария Петрова.

"Защото никой не може да ме убеди, че ако това живите донори от една държава да стават донори на други пациенти от друга държава - това са оформени документи,  е контрол на Агенция по трансплантациите, това е персонал на болницата. Никой не може да ме убеди, че тези хора не са знаели какво се случва", категорична е тя.

Вчера от здравното министерство съобщиха за пререждане на хора от списъка с чакащи за чернодробна трансплантация в болница "Лозенец". От здравното заведение се оправдаха, че човекът, който е получил предимство, е бил със спешен статут, след като е бил диагностициран с новооткрито онкологично заболяване.

Според пациентски организации обаче, онкоболни пациенти или такива с риск от подобна диагноза, не само не получават предимство, но и не се трансплантират.

"При самата трансплантация се сваля имунитета на всички пациенти до нула. Тоест, те стават все едно едни малки бебета и при едно такова сваляне на имунната система и едно онкологично заболяване ние рискуваме това онкологично заболяване много бързо да разрасне и да убие пациента", заяви Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум".

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 5 месеца

До Вихрогон Бенатова не е пияница , беее. Нали ???

15

Анонимен

преди 5 месеца

Мисирки винаги ще се намерят, но добри лекари не.

14

Анонимен

преди 5 месеца

Тошо Тошев взе черен дроб от шофьора си. Платил си е за дроба по същия начин. Богатият чичко Тошо взел дроб от бедния менте племенник.