Какви ще бъдат последиците след скандала в болница "Лозенец"?

Тревожно е случващото се - особено за обществото, това са трупани с години проблеми - с източването на Здравната каса. Далеч съм от мисълта, че служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров ще даде такива данни, ако не разполага с документи за това. Никой не може да ме убеди, че ако подобни неща са се случвали, не става дума за организирана престъпна група. Това каза за "България сутрин" адвокатът по медицинско право Мария Петрова.
Според нея по всяка вероятност тези хора по веригата са знаели какво се случва с въпросните трансплантации.

Още по темата


"Съществуват неадекватни договори за продажба на яйцеклетки. Как са го направили всичко, не мога да кажа точно. За една трансплантация се подават съответни документи, но тези операции не могат да се направят във всяка болница. Болница "Лозенец" са пионери в тази област. Правят се тестове. Стъпките ме карат да смятам, че хората са действали организирано и няма как това да не е направило впечатление по-рано", допълни адвокатът за Bulgaria ON AIR.

Според Мария Петрова, това не е нов проблем - и болницата, и хората, които осъществяват надзора, е трябвало да забележат нередностите.

"Нямаме стандарти за това как се води медицинската документация в България. Всеки може да допише и пренапише, така че на хартия да изглежда изрядно. Ако имаме електронно здравеопазване, нямаше да имаме другия казус - източване на НЗОК. Тя с всеки договорен партньор получава отчети, които се контролират. Едно е той да е протекъл документално, но друго е на практика. Последните няколко месеца фрапиращи случаи бяха осветлени. Почти няма лечебно заведение у нас, което да не е направило документна злоупотреба в тази посока", обясни гостът в студиото.
От думите ѝ стана ясно, че не са нужни промени в Закона за трансплантациите, а да бъдат по-ясни критериите за водената документация и контролът да е по-засилен.    
 

Коментари Напиши коментар

131

Анонимен

преди 1 месец

Няколко лекаря в затвора и всеки пациент да си влиза в досието и да потвърждава прегледи и манипулации. Само тогава да се плаща на медиците!

130

ikar

преди 1 месец

До до ЛекарА какви искате да бъдат болните? Откакто болниците станаха търговски дружества, болните вече не са пациенти а клиенти.

129

,

преди 1 месец

Където и да бутнеш вони, та се не трае!Що се чудите ,цялата'' здр. реформа'' беше направена за да се създаде нова класа крадци в бели престилки! Сега идете и ги вижте джипитата и лекарите по болниците -яко скубане на касата за щяло и нещяло.А най-големите наглеци са тези които създадоха новия закон за промените.Питаме се дали ще има справедливост?