Здравният министър уволни ръководството на болница "Лозенец" след проверка, която е показала схема за незаконни трансплантации, евентуален трафик на органи и източване на Здравната каса.

Още в края на миналата година журналистът Миролюба Бенатова започва разследване в болница "Лозенец" заради сигнал за източване на Здравната каса.

"Хора, които са отишли на профилактичен преглед, които след това са били отчетени като пациенти по спешност с една и съща диагноза – емболия и тромбоза на долните крайници", каза Бенатова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Проверка на Здравната каса показва две неща.

"В деня на назначаване на проверката от Правителствена болница отчетоха техническа грешка за над 250 хиляди лева. И върнаха тези 250 000 лева, без никой да им ги иска. След това се оказа, че има още 138 хиляди лева, взети по същата схема за неизвършени медицински дейности. Моята информация е, че Правителствена болница само за един месец е източила над 400 хиляди лева с несъществуващи пациенти, се потвърди", допълни журналистката.

За нарушенията е информирано и Министерството на здравеопазването.

"Министърът се направи, че не знае за какво става дума, което беше абсолютна лъжа", подчерта Бенатова.

Половин година по-късно ръководството на болница "Лозенец" е освободено от служебния министър Стойчо Кацаров.

"Болницата за месец ноември е отчела над 60 пациенти, лекувани в болницата, без същите да са лекувани там. За мен това не е техническа грешка. Това е източване на Здравната каса. Това е абсолютно недопустимо", категоричен бе служебният министър на здравеопазването.

Но нарушенията не свършват дотук. В периода между 2019 и 27 април 2021 година в болницата са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори на пациенти от Израел, Германия, Оман и други.

"Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Има всички основания да се смята, че не са роднини помежду си. Законът не позволява донорство, ако няма пряка родствена връзка между донори и реципиенти", допълни Кацаров.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева

Коментари Напиши коментар

18

здравната

преди 2 години

каса защо е ,,спала,, тя има толкова много ,,служители,,които е трябвало веднага да проследят измамите не само на тази болница но и всичките.който работи снзок я точи ,какво се правят че не разбират за случвалото се и те са в далавераджийницата

17

д-р кики

преди 2 години

До " шафьор на линейка " не , че не си прав в своето простодушие , ама къде изпускаш ченгето , комунист и престъпник навършил отдавна пенсионна възраст проф. Генчо Начев , Георги Гелев директора на " Бърза помощ " София престъпник , който дори не е лекар , а е фелдшер , незаменим , непоклатим с имунитет и документ даващ му индулгенции за всички кражби , далавери и престъпления .

16

шафьор на линейка

преди 2 години

Спасов , Балтов , Мутафчийски , Гелев , Богов , Ангелов , Пенков , Габровски , Близнаков , Москов , Коруков , Червенякова топ кандидати за софийския централен затвор , не се знае само за проф. К. Ангелов като представител на третия пол в кое крило да бъде настанен мъжкото или женското , също не е ясно коя тоалетна трябва да посещава ?