Снимка: БГНЕС

Здравният министър Стойчо Кацаров освобождава Съвета на директорите на Университетската болница "Лозенец", известна като бившата правителствена болница, заради открити нарушения.

На пресконференция министърът съобщи, че от 2019 г. - до април 2021 г. в нея са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, които са млади хора от Украйна и Молдова.

А рецепиентите били техни "чичовци" и "лели" от Израел, Япония, Германия, Оман, тоест не е имало роднинска връзка, както изисква законът. От думите му стана ясно, че документите им са били фалшиви.

Агенция "Медицински надзор" е извършила проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности, но не е последвала никаква реакция, каза Кацаров.

През април в болницата е извършена трансплантация от трупен донор на черен дроб, но не на първия оценен по медицински критерии, а на четвъртия - след обаждане.

Трансплантираният е заемал много висок пост в държавната администрация. Кацаров обаче не посочи името му, а кой се е обадил, за да стане разместването, според него знае предшественикът му Костадин Ангелов.

Кацаров посочи болницата и като пример за източване на НЗОК чрез пациенти, които не са лежали там.

В болница "Лозенец" е извършена проверка за януари, която е показала, че за над 60 души са получени средства от Здравната каса, без тези хора да са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверка след журналистическо разследване, болницата е върнала парите с обяснение за техническа грешка, каза той.

"Лозенец" е завършила 2020 г. със загуба от над 21 млн. лв. През цялата година в нея от 10 легла 8 са били свободни. Сезирана е прокуратурата, тъй като е имало подправени подписи на пациенти.

Кацаров каза, че и други болници ще бъдат проверени за такива злоупотреби.

Коментари Напиши коментар

169

Анонимен

преди 2 години

Продажници.Отврат.Все едно е концлагер.Ходят в Дубай някои политици да си търсят клиенти май,не да почиват.И купуват вили,яхти,апартаменти с кървави пари..

168

Ама от Албания, няма

преди 2 години

ЕС каза, че има не толкова желаещи да им екстплантират органи албанци и албанчета, повдигнаха им дела... Ама не. Лекарят виновен. Кой е довел донора в болницата? Кой го пази?Не мой да е виновен лекарят, ей! Той върши крайната работа. Виновен е трафикантът на органи или осигуряващия жива трупна маса в клинична смърт. Тука като цъфнат щастливи и готови за трансплантация - хирургът откъде да знае каква им е историята? И работа ли му е? Не.

167

да ама не

преди 2 години

Лекарите хирурзи не са длъжни да проверяват роднинскит връзки на донорите.Това трябва да прави болничната администрация и ако те кажат че всичко е законно ,лекарите оперират.