Снимка: БГНЕС

Внушенията за „източване на здравната каса“ са несъстоятелни и неверни. Няма нанесена финансова щета за НЗОК и незаконно финансово облагодетелстване на болницата, се чете в позиция на болница „Лозенец“.

От там отчитат, че поради преструктурирането на болница „Лозенец“ в Търговско дружество и нов начин за отчитане пред НЗОК, е допусната техническа грешка в отчитането. Болница „Лозенец“ сама открива този пропуск, сама информира НЗОК и сама възстановява неправомерно получената сума 4 дни преди стартирането на проверка от НЗОК и 26 дни преди последвалото журналистическо разследване, посочват от лечебното заведение.

Още по темата

Това беше потвърдено категорично от извършена проверка по сигнал от НЗОК от Софийска районна прокуратура, Арбитражната комисия към СЗОК, УС на Софийската колегия на БЛС и от Асоциацията на Университетските болници.

Относно внушенията за „неправомерни трансплантации“ – болница "Лозенец" е спазила стриктно всички изисквания при трансплантация от жив донор и е изискала и получила нотариално заверени документи за родственост между донора и реципиента. Преди да бъдат извършени съответните трансплантации са уведомени Агенцията по трансплантации и ДАНС, тъй като се касае за чужденци, заявяват от лечебното заведение.

По отношение на твърденията за трансплантацията на висш държавен служител – болница "Лозенец" не прави разлика между своите пациенти и се ръководи единствено от медицински критерии и индикации за трансплантации и спешност. При въпросния случай се касае за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което може да бъде предотвратено само със спешна трансплантация на засегнатия черен дроб. Статусът на спешност е обявен своевременно в Агенцията по трансплантации.

Основен приоритет на болница „Лозенец“ и екипът ѝ винаги е бил и ще бъде човешкият живот и неговото опазване, следвайки принципите на професионализъм, честност и човечност, се казва още в позицията.
 

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 3 месеца

Народа се облича с дрехи втора употреба. Дъртите гладуват. Мизерия и разруха навсякъде. И никой, никой не краде и нищо не е откраднато (с изключение на една банка, ама и тя фалира). И виновни няма! Няма бе! Няма! За нищо виновни няма! Шизофренично е някак си...

14

Анонимен

преди 3 месеца

Мафиотите в бяло са участвали в трафик на органи от бедните страни към богатите.

13

Анонимен

преди 3 месеца

Във ВМА пък като имат здравни пътеки за по 3-5 дни, а правят операция чак в последния ден и после си пускат хората вкъщи, какво да кажем? Или че е болницата която най-много пари е получила по Б.Б. партийна линия? Иначе Годжи щеше ли да шпаклова с езиче задната стена на гербаджиите?