Снимка: Булфото, архив

Българският лекарски съюз представи позицията си по случая с починалото 3-годишно дете и заключенията от окончателния доклад на Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

"На първо място искам да поднеса искрените си съболезнования на близките на детето. Поводът е нещастен случай, който се случи преди повече от месец. Запазихме мълчание, защото ние лекарите смятаме че трябва да загърбваме емоциите и да изчакаме доказателствата, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. - Такова е нашето ежедневие.

Още по темата
Принудени сме да взимаме решения в тежки моменти и да изчакаме доказателствата. Когато вече ги имаме стана ясно, че този случай се касае за изключително тежка инфекция, протекла по най-бързия начин. Двустранна пневмония, кръвоизлив в надбъбречните жлези. Състояние несъвместимо с живота, настъпващо изключително бързо", каза д-р Маджаров.

"За съжаление, науката не е всесилна. В световен мащаб загиват повече от 800 000 души от пневмония годишно. За съжаление този нещастен случай доведе до това, че неоснователно бяха уволнени колеги. Екипите, които се бориха за живота на това дете неоснователно бяха наранени. Стигна се до там, че специалността педиатрия да получи допълнителен отлив. Стигна се до там уважавани лекари да бъдат опетнени", добави председателят на БЛС.

Д-р Маджаров допълни, че БЛС винаги застава зад колегите, когато бъдат нападани без доказателства.

"Призовавам ви да се борим за истината, да информираме обществото, да градим доверие и вяра, защото от това имаме необходимост. В съвремието стават чудеса, чудесата са възможни обаче, когато вярваме в своя лечител и когато му имаме доверие. Нито нашето общество, нито ние като лекари можем да работим в среда, в която няма доверие", допълни още той.

На 6 декември беше оповестен окончателния доклад за смъртта на детето, което почина в "Пирогов", след като обиколи три болници в София. Заради проверката директорите на Педиатрията, Правителствена болница и "Пирогов" бяха отстранени временно.
 

Коментари Напиши коментар

151

Анонимен

преди 2 години

Колега бобът и кафето са за храна,виж старите чорапи може да ги използваш смело.Пък сега коледа иде може да съберем консумативи за догодина.За богопомазаните дето само и да кихнат хеликоптера идва и направо във ВМА или правителствена болница ги стоварва не говори,че може да пострадаме и двамата!Те са богопомазани- на бай Тошо чорапите са кърпели,папи по главата са ги галели,стари партийци са не са като нас -безпартийни гамени.

150

до 158

преди 2 години

Моя позната имаше останали само 2 зъба и не щеш ли единият я заболял.Обаче като посетила стоматолога си той и казал,че е ходила при друг стоматолог през годината и безплатният и пакет е вече изразходван.Според документите другият стоматлог и бил извадил 4 зъба.Откъде той е намерил данните и за да си надпише дейност не знам.Подадохме жалба в РЗОК и там се опитаха да го прикрият! Още не се бях прибрал в дома си и на мен ми се обадиха от стматологичната клиника! В РЗОК са ми изпели телефона!

149

лекар до 126

преди 2 години

Срещу мен има написан рапорт защото в събота съм искал рентгенова снимка на дете,а ти пишеш за пълни изследвания.Нали трябва здравеопазването ни да е евтино?Преди няколко дни се караха с нас началниците ни,че искаме нова част от апарат и частта струвала 200 лева!В здравеопазването 200 лева са много пари!Ние не сме нито ВМА,нито МВР,нито правителствена болница!Трябва да гледаме на боб,на кафе,на стари чорапи или на кой каквото намери!Събуди се бре в България живеем,не сме в Европа!