Кадър: bTV

Починалото 3-годишно дете е било заразено с риновирус. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Министерството на здравеопазването проверява три столични болници заради смъртта на 3-годишно дете. То е починало, след като го лекуват в Педиатричната болница „Професор Иван Митев“, болница „Лозенец“ и накрая в "Пирогов". 

Първо родителите завели момченцето си в Педиатричната болница, откъдето го изписали за домашно лечение. След това отишли и в болница „Лозенец“, където детето било прегледано и също освободено за домашно лечение, защото нямало температура. По-късно състоянието на момченцето се влошило и родителите го завели отново в Педиатрична болница, където го приели. Състоянието му обаче се влошило много бързо и го откарали в „Пирогов“, където в изключително тежко състояние и въпреки усилията на лекарите, то починало.

Родителите са изразили съмнения, че цялото това прехвърляне от болница на болница е било фатално за живота на детето. Тази вечер станаха ясни и резултатите от Националната референтна лаборатория.

„Днес, 15 ноември, в Националната референтна лаборатория се получи материал от 3-годишно дете от института „Пирогов“. Без генетични методи беше доказан риновирус. Не твърдим, че това е причината за смъртта, но риновирусът е една инфекция, която понякога може да протече много тежко“, каза проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Още по темата

От два месеца предупреждавам, че в нашата страна, особено в по-големите градове, се разпространяват риновируси, които преминават с кашлица, понякога висока температура, засяга се обикновено гърлото и долните дихателни пътища. Много рядко риновирусът може да причини и тежки усложнения на белия дроб, каза специалистът.

Според родителите детето е имало остра вирусна инфекция, впоследствие и сепсис. По думите им чакането за прием в болница с часове се оказало фатално, съобщи bTV.

В четвъртък родители водят 3-годишното момченце първо в столичната педиатрична болница. По думите им лекарите не им обръщат внимание, а състоянието на детето се влошавало.

Решават да отида в болница "Лозенец", където ги връщат за домашно лечение. Детето продължавало да се влошава, родителите се върнали отново в педиатричната болница и чакали няколко часа, преди детето да бъде хоспитализирано, тъй като нямало свободни легла.

В края на деня детето е преведено в "Пирогов", където почива. 

От педиатричната болница твърдят, че няма забавяне в лечението на детето.

В писмо до bTV родителите на починалото 3-годишно момченце описват случая.

"Пише Ви един съсипан родител, чието 3-годишно детенце бе убито от лекарска небрежност, егоцентризъм и високомериe”, се казва в писмото.

Първо, в 9 сутринта отиват в столичната педиатрична болница. По думите на родители там не са им обърнали внимание, а състоянието на детето се влошило. След това решили да отидат в болница "Лозенец", където след преглед им е предписано домашно лечение.

Два часа по-късно детето се влошава и семейството отново го води в педиатричната болница.

"Приеха ни в 15 ч. и два часа водихме административни спорове да го прегледат и приемат ", пишат родителите.

Лекуващият лекар отказа коментар.

Според управата на педиатричната болница след прегледа състоянието на детето било стабилно, а хоспитализацията била час и половина по-късно, тъй като нямало свободни легла.

„Детето се е наложило да изчака, но то не е било тежко. През това време приемахме, търсехме възможност да настаним друго тежко дете и в два часа това дете е прието в сравнително задоволително състояние. Но много бързо за два часа настъпва тежко влошаване на състоянието му”, каза Димитър Калайков, зам.-директор на "СБАЛ по детски болести проф. д-р Иван Митев".

Детето е изпратено с линейка към "Пирогов", където е починало.

"Установиха, че детето има сепсис в следствие ОВИ, след осмия час висене в болницата. При сепсиса всяка минута е от значение. Погубиха моя син ", обясняват родителите в писмото.

Според  доц. Димитър Калайков, зам.-директор на "СБАЛ по детски болести проф. д-р Иван Митев", те са направили всичко и детето не е починало при тях. Според него категорично не е имало забавяне при тях.

Кой е прав ще установи проверка.

„Съжалявам и изразявам съболезнование на родителите. Назначил съм незабавна проверка на трите болници. До сряда трябва да ми докладват, ако се установят нарушения, ще има наказания”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

От "Пирогов" отказаха интервю, а директорът на болница "Лозенец" не беше открит за коментар.
 

Коментари Напиши коментар

67

Драги Експерти...

преди 2 години

.. по медицина, да напомня, че от настинка обичайно / разбирайте в над 99,9% от случаите/ не се умира. А когато един банален риновирус / в момента, в който пиша това, няколкостотин милиона души се борят с настинките си!/ доведе болния до светкавичен сепсис, това обикновено означава, че зад такова абнормално протичане има твърде, ама твърде сложни и тежки причини. Боя се, че капацитетът на тукашните суперексперти няма да е достатъчен, за да осъзнаят онова, което им казвам...Съболезнования!

66

Анонимен

преди 2 години

До Легендата Скъпа Легендо, с това, че са връщали хората, тези лекари-убийци са спасили живота им / това, за лекарите-некадърници-убийци Вие го твърдите!/.Защо вдигате шум и от какво недоволствате, при това положение, не разбирам?!?Ходете на врачки и няма да имате никакви проблеми с лекарите. Бъдете здрава, Легендо!

65

От личен опит ...

преди 2 години

И ние сме се сблъсквали няколко пъти с корумпираната здравна система в спешен кабинет във Варна! Първия път лекарката ми се накара, че сме отишли вечерта! После пак се наложи да отидем поради алергичен шок. Тогава лекарят съвсем деликатно си поиска "възнаграждението". Случвало се е детето да е при баба си в друг район. Вдига 40 град температура. Не можела да дойде линейка! И В спешния кабинет не можели да го прегледат, защото детето не било от района. Направете си изводите!