Радослав Гайдарски. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекарите, които са преглеждали починалото 3-годишно дете в София, не са били добре квалифицирани, смята бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

Вече тече проверка в три столични болници заради случая в починалото момченце. Родителите го завели първо в детската болница, но там никой не им обърнал внимание. След това отиват в болница "Лозенец", където изписват детето за домашно лечение. Оттам се връщат в детската болница, но ги изпращат в "Пирогов", където детето умира.

Още по темата

"Потресен съм от случая. Това е голяма трагедия", заяви бившият министър на здравеопазването проф. Гайдарски пред bTV.

"Мисля, че грешките са лични", каза Гайдарски, според когото, случилото се говори много зле за подготовката на лекарите, които са били замесени в този случай.

"Ако са в достатъчна добра кондиция и квалификация, щяха да видят, че е нещо сериозно", смята бившият здравен министър.

Случилото се говори за "слаба квалификация на приемащите лекари и едно определено отношение към дадения случай".

България е една от страните с лесен достъп на пациентите до болница и има свободно придвижване на пациентите в страната към болничните заведения, за разлика от Запад, където понякога трябва да се чака с дни и седмици за прием, отбеляза Гайдарски, според когото е неразбираемо как едно легло е било запазено за друг пациент на 15 ноември и е отказан прием на момченцето, което впоследствие е починало.

"Трябва да се каже, че и у нашето общество отсъства реципрочно уважение към лекарите, което създава едно негативистично отношение на самите лекари към пациентите вече и се създава пропаст между тях. Това трябва да спре", смята Гайдарски, според когото има създадено недоверие между лекаря и пациента.

"Категорично ще има наказани" за случая с починалото дете след проверката, смята Гайдарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase