Снимка: Булфото

Иранските Революционни гвардейци или техни помощници са били замесени до момента в девет терористични заговора по света през тази година срещу израелски или еврейски мишени.

Това сочи поверителен доклад на полицията в Ню Йорк, цитиран от Ройтерс.

В документите се посова, че атентатът на летището в Бургас е бил вторият планиран в България за тази година.

Докладът, който е изготвен след трагедията с израелските туристи у нас, сочи, че е имало три заговора през януари, три през февруари и още три от края на юни досега, като някои от тях са били осуетени.

Още по темата
Анализите на полицията описват два терористични заговора в Банкок и по един в Делхи, Тбилиси, Баку, Момбаса и Кипър. Всеки от тях се  приписва на Иран или на съюзниците му от ливанското движение Хизбула.

Официални представители на САЩ заявяват, че все повече приемат израелските оценки, че Иран и негови помагачи са организирали атентата срещу израелския туристически автобус на бургаското летище "Сарафово".

Един от тях отбеляза, че движението Хизбула в миналото е извършвало самоубийствени бомбени атентати.

Хизбула заяви, че макар и да е извършвало такива атентати срещу израелски военни пунктове в Южен Ливан по време на окупацията му до 2000 г., то никога не е провеждало нападения извън Ливан.

Американският източник отбеляза, че бомбеният атентат в Бургас е извършен на 18-ата годишнина от взривяването на еврейски център в Буенос Айрес, което Аржентина приписа на Иран.

Той добави, че нападението в България изглежда е било внимателно подготвено, и се смята, че авторите му са събрали предварителна информация за възможни мишени.

В докладите се посочва, че организаторите понякога са използвали местни престъпни елементи, и се дава за пример терористичния заговор в Баку, където агенти на иранските Революционни гвардейци са дали оръжия и друго оборудване и са избрали мишената, която да бъде нападната от азерски престъпници.

"Това е изключително опасна комбинация", се обобщава в доклада и се добавя, че географското разпръсване на атаките и готовността да се прилагат и недотам усъвършенствани планове "може да увеличи опасността вместо да я намали".

Самоубийственият атентат в България носи почерка на Хизбула, заяви пък говорителят на министерството на отбраната на САЩ Джордж Литъл.

Литъл не обяви изрично, че радикалната ливанска шиитска групировка е пряко замесена в бомбеното нападение.

"Атентатът действително носи някои белези на Хизбула, но ние не сме в състояние да определим точно кой е извършителят", обобщи той пред журналисти.


БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase