Снимка: Reuters

Телата на петимата израелци, убити в самоубийствения атентат в Бургас, пристигнаха тази нощ на летище Бен Гурион в Тел Авив, предаде Франс прес.

Петте ковчега, покрити с израелското знаме, бяха свалени от военен самолет, който кацна в 00,30 ч. местно време. На пистата се бяха събрали десетки близки /роднини и приятели/ на  загиналите.

Семействата се струпаха около ковчезите и присъстваха на церемония с отдаване на военни почести на убитите. На церемонията присъства и израелският министър на туризма Стас Мисежников. Беше прочетена заупокойна молитва за загиналите.

Израелските власти обявиха имената на жертвите, от които четирима са мъже, а петата е бременна жена. Това са Ицик Коленги на 28 години, Амир Менаше на 28 години, Елиор Прайс на 26 години, Маор Харош на 25 години и бременната Кошава Шикри на 44 години.

Още по темата

"Търся съпругата си, не знам дали е жива или е мъртва", беше казал Ицхак Шикри, съпругът на Кошава пред спешното отделение в бургаската болница, припомня Франс прес. Той също вече е в родината си и разказа пред израелски медии, че Кошава тъкмо била забременяла след години на лечение.

"Исках тя да си почине, да събере сили, а всичко свърши с тази катастрофа", казва Ицхак.

"Едва когато се върнах в Израел, разбрах, че тя е убита. Научих го, когато ми казаха, че премиерът иска да ми изкаже съболезнования", допълва той.

Погребението на петимата убити израелци ще се състои днес в гробищата Петах Тиква и Ришон Лецион близо до Тел Авив, както и в гробището Сен-Жан д'Акр в Северен Израел.

Вчера вечерта тримата тежко ранени израелци бяха докарани в родината си също с израелски военен самолет. По-рано вчера тридесетина по-леко ранени израелци пристигнаха в Израел с друг военен самолет.

Шейсетина други туристи, повече или по-малко пострадали от атентата, също бяха репатрирани с Eърбъс, предоставен от българското правителство.

Според Заки Хелер, говорител на израелската Червена давидова звезда /еквивалент на Червения кръст/, 36 души са настанени в израелски болници.

Агенцията припомня, че България е популярна туристическа дестинация за израелците. Около 5000 израелци живеят в България, а 140 000 израелски туристи посетиха страната през 2011 г.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase