Снимка: Булфото

Подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула вероятно стои зад атентата срещу автобус с израелски туристи в България. Това каза пожелал анонимност американски служител, цитиран от Асошиейтед прес. 

Още по темата

Малко по-рано на 19 юли и израелският премиер Бемянин Нетаняху заяви на специална пресконференция, че зад самоубийствения атентат на летище Бургас стои ливанската шиитска групировка "Хизбула" в пряк съюз с Иран, пише БТА.

Той посочи, че Иран и "ливанското му протеже Хизбула вече повече от година провеждат глобална терористична кампания срещу израелци и други хора, която е засегнала десетина страни на пет континента".

"Трябва да се направи всичко, за да не се допусне Иран – най-опасният режим в света, да се сдобие с най-опасните оръжия”, призова тогава Нетаняху.

Според Иран обвиненията са "безпочвени". Държавната телевизия на страната отхвърли обвиненията, че Техеран има нещо общо с трагедията, случила се в България.

В коментар, поместен на интернет сайта на телевизията, твърденията на израелския премиер Бенямин Нетаняху и други са наречени "смешни" и "сензационни".

Според иранската телевизия израелските обвинения са опит за дискредитиране на Иран и негови съюзници като Сирия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase