Новият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева си е направила отвод от делото "Софийски имоти".

Това е станало на закрито заседание, проведено още на 21 юли – първият работен ден за съдия Янева след продължителен болничен.

Сега делото ще трябва отново да бъде разпределено на друг съдия, съобщава "Правен свят".

Малко след като Висшият съдебен съвет (ВСС) я избра за председател на СГС, в медиите се появиха публикации както за съмнения за конфликт на интереси по делото "Софийски имоти", чийто докладчик бе Янева, така и за неговото забавяне.

Въпросното дело (събрано в 11 тома и с призовани 8 свидетели и три вещи лица) е било разпределено на съдия Янева на 22 юли миналата година, а пет месеца по-късно – на 20 декември, тя го връща на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения.

Няколко години преди да получи делото, Владимира Янева е сключила сделка с общинското дружество като пълномощник на баща си за покупка на два магазина в столицата.

Въпреки това тя не си е направила отвод по процеса.

Още по темата

Заради избора на Янева за шеф на СГС в съдебната система се създаде огромно напрежение. Съдии подадоха оставки, членове на съвета – също.

Подкомисията за конфликт на интереси на ВСС привика Янева, но тя се разболя.

Преди това бе изпратила писмо до съвета, в което признава всички факти около развитието на делото и сделката. Помоли и за отсрочка, за да изчисти неяснотите по делото за "Софийски имоти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase