Снимка: Bulgaria ON AIR

Всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата в рамките на 6 месеца, а други 36% биха напуснали в рамките на една година. Пред Bulgaria ON AIR Константин Цонев, съоснователят и главен оперативен директор на иновативна платформа за работа сподели, че в IT сферата има най-голяма трудност за намиране на кадри.

"Има по-голямо търсене, отколкото има кадри в България. Влизат доста международни компании, които отварят технически центрове и няма достатъчно добра държавна политика за произвеждането на допълнителни кадри, тъй като двете основни институции, които произвеждат такива кадри са частни",  Цонев в студиото на "България сутрин".

Според Мария Петрова липсата на кадри не е само в IT сектора. В сферата на администраията, обслужването на клиенти, финанси и счетоводство също непрекъснато се търсят кадри.

"Не мисля, че за някого ще е шок, че когато става въпрос за технически умения е малко по-трудно да се намерят кадри, но няма почти индустрия или вертикал в определена индустрия, която да не страда от недостиг на квалифициран персонал", отбеляза ръководителят на отдел "Бизнес развитие и продажби" към същата голяма иновативна платформа за работа Мария Петрова пред телевизията.

Петова допълни, че в момента Европейската комисия обсъжда закон, с който задължително работодателите да казват всяко едно условие към съответните работници. Според нея това ще направи пазара по-прозрачен, но е категорична, че заплатата е водеща при търсенето на работа.

Шефовете на различни фирми и компании започват постепенно да използват други стратегии, с които да задържат кадрите си.

"Тези неща имат доста голямо значение за един определен тип от хора, които вече взимат заплата, която им е нужна и за този тип хора не е основно това - културата в компанията е важна, екипът, мениджмънта, доколко техният глас е чут. Но това са неща, на които хора с голямо възнаграждение обръщат внимание. Човек, който едва връзва двата края, за него няма значение дали екипът е готин", каза Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase