Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева реши да проговори след скандалния й избор, който предизвика трусове в съдебната система.

"Aз ще преценя кога да си подам оставката, което не означава, че ще си я подам сега, и няма да си направя отвод от делото "Софийски имоти", беше първият й коментар пред медиите.

Според нея по процеса не се наблюдава конфликт на интереси и тя не била заинтересована от изхода на делото.

Темата стана актуална след информациите, че като съдия Янева е забавила близо половин година едно от делата по „Софийски имоти“, преди да го прекрати (впоследствие разпореждането й е отменено от Софийския апелативен съд).

Няколко години преди да получи делото, пък Янева е сключила сделка с общинското дружество като пълномощник на баща си за покупка на два магазина в столицата. Въпреки това тя не си е направила отвод по процеса.

Попитана дали е морално в случая да си направи отвод по казуса, Янева се обърна към репортерите: "Вие ми кажете дали е морално според вашия етичен кодекс".

Още по темата
Впоследствие тя заяви, че след като се произнесе по делото, ще информира журналистите дали ще си направи отвод.

Янева коментира още, че ще работи трудно със съдиите в СГС заради създалата се обстановка, но ще продължи да върши работата си, докато Върховният административен съд не се произнесе по жалбата на другия кандидат за поста – Величка Цанова.

Попитана за становището на Съюза на съдиите в България срещу избора й, тя заяви: "Какво искате да коментирам, един неформален съюз на доброволен принцип ли?" 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase