Снимка: Булфото

Съдии от Софийския градски съд ще бъдат предложени за дисциплинарни наказания заради просрочени дела, съобщиха от Инспектората към Висшия съдебен съвет. Сред тях е и шефката на СГС Владимира Янева, около чието назначаване се разрази огромен скандал.

Мерките, взимани от ръководството на СГС срещу забавянето на делата, не са достатъчни, а системата за разпределяне на делата на случаен принцип не дава резултати. Това са част от изводите на Инспектората към ВСС след проверката в наказателното отделение на СГС, обхващаща периода от 1 януари 2010 г. до 16 юни 2011 г.

Съдии системно бавели дела, сред тях и шефката на СГС

Четирима съдии от наказателното отделение на СГС ще бъдат предложени за дисциплинарни наказания. Те имат между 31 и 57 просрочени дела, а инспекторите са установили и забавяне на мотивите по присъдите с между 2 месеца и 3 години и 10 месеца. Наказанията, които съдиите могат да получат, са от "порицание", през понижение, до уволнение.

Сред системно бавещите дела съдии е шефката на СГС Владимира Янева, която в момента е проверявана за конфликт на интереси заради едно от делата "Софийски имоти". Инспекторите са установили, че тя има 43 просрочени дела. Съдийката е забавила изготвянето на мотивите към издадени присъди с между 2 и 8 месеца.

Още по темата

Също така съдия Янева е насрочила 31 дела за първо съдебно заседание извън предвидения в закона тримесечен срок.

Мирослава Тодорова, която е и председател на Съюза на съдиите в България, има 57 просрочени дела и забавяне на изписването на мотивите на две дела съответно с 3 г. и 5 месеца и 3 г. и 10 месеца. За проверявания период тя е разгледала 436 дела и е приключила 333.

Съдия Иван Коев, който в момента гледа делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, е просрочил 32 наказателни дела. Съдия Владимир Астарджиев има 31 просрочени дела.

За съдия Мими Петрова, която е забавила 34 наказателни дела, пък ще бъде подготвен сигнал до ВСС. Причината е, че за пореден път е установен голям брой просрочени дела, въпреки че тя вече е наказвана за констатирани нарушения от предишни проверки.

За други четирима съдии Инспекторатът ще предложи на шефа на СГС да бъдат наказани с "порицание" и "забележка" – също заради просрочване на дела и неизписани в срок мотиви.

Трима съдии от наказателното отделение на СГС пък ще бъдат предложени за поощрение. Емилия Колева, Андрей Ангелов и Атанас Атанасов нямат просрочени дела и неизписани мотиви.

Взимат се мерки, няма резултат

Продължава обезпокоителната тенденция едни и същи съдии да не спазват сроковете за изготвяне на съдебните актове, отбелязват от Инспектората към ВСС.

Оттам посочват, че "неизготвянето на мотиви в законоустановения срок при някои от съдиите в СГС се е превърнало в системна практика и само по себе си е нарушение на всякакви критерии за разумен срок".

Макар че според ръководството на СГС са взимани мерки, не е постигнат резултат. Това води до заключението, че мерките не само че не са достатъчни, но до голяма степен не са и адекватни, е изводът на ИВСС.

Обезпокоителен е фактът, че по някои от делата мотивите са просрочени с повече от три месеца, което е сериозно нарушение.

Макар и малко на брой, в СГС все още има дела, образувани през 2004–2006 година за деяния, извършени през 1995–1997 г.

Куца и системата за разпределяне на делата

Въведеният механизъм за разпределение на делата на случаен принцип не е дал никакви резултати от чисто административна гледна точка, е друг извод от проверката на Инспектората.

Според проверяващите е налице неравномерно разпределение на делата между съдебните състави, като в някои случаи разликата е значителна.

Така през 2010 един съдебен състав се оказва с 289 постъпили дела, а друг – със 152 дела.

Прави впечатление, че съдии, които са били изключвани от системата за електронно разпределение, защото разглеждат дела с повишена сложност, в даден момент се оказват натоварени с повече дела от други съдии, отчитат още от Инспектората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase