Министърът на вътрешните работи се срещна с членовете на ВСС. Снимка: БГНЕС

Дългоочакваната среща между вътрешния министър и членовете на Висшия съдебен съвет най-после се състоя.

Според Цветан Цветанов най-важната стъпка е направена, а разговорът е бил искрен.

„Смятам, че се разбрахме взаимно“, каза той, но уточни, че съмнението за „Октопод“ в системата остава – както във ВСС, така и в МВР и съдебната система като цяло.

Пред съвета вътрешният министър е описал няколко случая на злоупотреби на представители на съдебната система.

В единия случай ставало дума за съдия, който постоянно отлагал дело срещу деветима задържани за участие в престъпна група, а накрая издал оправдателна присъда, въпреки че имало факти в обратната посока. Част от тези хора сега били издирвани по дело, което предстои да се гледа.

Цветанов не назова имена и обясни, че не е бил конкретен за случаите, тъй като става въпрос за секретна информация.

Според него проблемът може да се изчисти, когато се изясни въпросът с допуска на членовете на съвета до класифицирана информация. По думите му има политическа воля за реални промени в тази посока.

Цветанов смята, че е добре членовете на съвета да използват масивите на МВР и ДАНС, за да имат повече информация, когато избират висши магистрати.

Още по темата

Сега ВСС може да обсъжда анонимни сигнали, а е лишен от възможността да ползва информация, събрана със СРС, която се базира на конкретни факти, коментира той.

Стои обаче въпросът дали членовете на ВСС могат да получат достъп до класифицирана информация чрез законодателни промени, така че този достъп да им се даде по право, или трябва всеки един от тях да подаде заявление за такъв допуск в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и следователно да мине проверка от службите.

Според вътрешния министър е добре всеки един член на ВСС лично да подаде такава молба. Той отхвърли тезата, че това ще бъде един легален начин да бъдат разследвани членовете на съвета. Не можело да става дума и за намеса на изпълнителната власт в съдебната.

В крайна сметка се оказа, че членовете на ВСС не са на едно мнение по въпроса.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев например каза, че няма да подаде молба за допуск до класифицирана информация, тъй като не му трябва.

Според главния прокурор Борис Велчев в случая трябва да има ясно тълкуване от страна на ДКСИ. Според него дори членовете на ВСС да получат достъпа до документи с гриф „секретно“, това няма да реши проблемите.

Затова е поискал от вътрешния министър законът за СРС да бъде променен така, че да се даде възможност данните, събрани със СРС, да бъдат използвани в дисциплинарни производства.

По време на срещата министър Цветанов отново е настоял ВСС да гласува явно при избора на висши магистрати. Според него така всеки един член на съвета ще се усеща лично ангажиран към избора си.

Освен това на срещата била заровена и томахавката между вътрешния министър и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев.

„Изчистихме темата за зъбите“, каза Цветан Цветанов и обясни, че двамата се извинили един на друг за репликите си преди два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase