Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов призова за провеждането на реална съдебна реформа, която да не обслужва политически интереси.

"Днес има политическа воля, но липсва съдебна воля в борбата с организираната престъпност. Тази борба не е задача само на изпълнителната власт", каза той и продължи:

Още по темата
"Да, ние ще променим НК и НПК, но няма как да променим кадровите назначения в съдебната система".

25 висши съдии са прекалено много за една малка България, смята още вицепремиерът.

Според него политическата квота във Висшия съдебен съвет е излишна.

Попитан как трябва да става изборът на членовете на ВСС Цветанов каза, че е необходим реален диалог, в това число и със Съюза на съдиите и да се търсят хора, които могат да проведат реална съдебна реформа, защото "тя в последните години е правена само за политическа недосегаемост".

"Как да имаме доверие към всичко, което се случва там, аз нямам такова доверие. Нямаме осъдени лица по висшите етажи, които са сраснали с организираната престъпност", категоричен бе той.

Според Цветанов борбата с престъпността ще е много трудна и тежка и ако ГЕРБ не се справи, едва ли някоя друга политическа сила би могла.

По думите му последните 20 години България е първенец по изработване на стратегии за борба с корупцията и организирана престъпност.

"Най-големият проблем е, че организираната престъпност и корупцията са се сраснали и са влезли трайно в местната власт", допълни МВР шефът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase