Служителка на прокуратурата бута количка, пълна с папки. Снимка: БГНЕС

Материалите, събрани със СРС-та по делото "Октопод", са получени в секретното деловодство на ВСС, но няма как с тях да се запознаят членовете на съвета.

Оказва се, че с последните изменения на Закона за класифицирана информация, на магистратите е отказан пряк достъп до класифицирана информация.

"Ще търсим другите легални начини, описани в закона, за да се запознаем с материалите", коментира членът на ВСС Петър Стоянов.

Още по темата

По думите му Комисията по професионална етика към съвета ще се заеме със задачата да се информира какво се съдържа в секретните материали.

Те могат да поискат да им бъде издаден допуск за достъп до класифицирана на информация, каза той.

"Ще се поиска спешна промяна в законодателството и по силата на закона членовете на ВСС да получат право на достъп до класифицирана информация, както и да се позволи информацията, събрана със СРС-та, да е снование за образуване на дисциплинарно производство", категоричен бе Стоянов.

Преди дни стана ясно, че материалите, събрани със СРС-та, съдържат разговорите в килията на трима от членовете на "Октопод". В тях тава дума за “висш магистрат, който държал 3-4 гласа” във ВСС.

В тайните записи се споменавал и друг действащ член на ВСС.

По тази причина миналата седмица съдебните кадровици поискаха записите от главния прокурор Борис Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase