Снимка: БГНЕС

Не смятам, че е редно вътрешният министър да инициира промени в съдебната система, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. По думите създаването на работеща съдебна система трябва да е стремеж на цялото общество.

„За мен е много по-важно с помощта на неправителствения сектор, с политическа воля и с представители на съдебната система да можем да провокираме един обществен дебат и да направим една работеща съдебна реформа“, допълни той.

Попитан, няма ли да се отзове на поканата на Висшия съдебен съвет за среща, на която да изяснят позициите си, Цветанов заяви, че не смята да ходи там.

„Програмата ми е много натоварена, а и може би, когато отида там трябва да имам нещо конкретно, с което да ги запозная – може би някой арестуван съдия“, коментира вътрешният министър.

По думите му в случая не ставало въпрос за негови лични претенции към съдебната система, а за претенции, които има цялото българско общество.

Още по темата

„За тези 20 години преход хората усещат и знаят, че има корупция, а няма осъдени. Нямаме нито един осъден от висшите етажи на властта и от тежката организирана престъпност“, коментира вътрешният министър.

Той обясни, че и в МВР има служители, които се възползват от пагона си, но ведомството работи и хваща престъпниците. Той даде пример със групата за отвличания „Наглите“ като изтъкна, че от тогава няма случай на отвличане.

Цветан Цветанов днес се срещна с министъра на вътрешните работи на германската федерална провинция Бавария – Йоахим Херман, който даде висока оценка на работата на новото правителство.

По думите му мерките, които то предприема в борбата срещу организираната престъпност са ефективни, но трябва да бъдат направени законодателни промени.

По думите му една от основните цели сега трябва да е реформата в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Херман изтъкна, че за едни и същи престъпления в Германия се издават по-тежки присъди, отколкото в България.

Баварският вътрешен министър подкрепи и усилията на правителството за присъединяване към Шенген, но заяви, че е изключително важно да дадем сигурност по външните за ЕС граници.

Той изтъкна, че Германия следи с особено внимание контролът по границата на България с Турция, заради каналите за трафик на наркотици, които минават през страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase