Втори ученически протест в Пловдив, 11.12.2010 г. Снимка: Булфото

Министерският съвет реши от новата учебна година да има нов тип краткосрочна ваканция за учениците.

Едната ще бъде есенна и ще бъде съобразена с деня от седмицата, когато се пада 1 ноември – Денят на народните будители, който и в момента е неучебен.

От кабинета обаче са се погрижили тогава учениците да имат още 2-3 дни почивка, защото това е „най-продължителният период от учебното време през първия учебен срок“, мотивират се от МС.

Още по темата

Втората промяна в почивките е свързана с междусрочната ваканция, която ще бъде заменена от зимна и ще се решава от директора на самото учебно заведение.

Тя ще бъде плаваща, защото ще се съобразява с „календара на конкретната година“ и с „финансовия ресурс за отопление на сградите на училищата“.

Промените в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета са били решени след “широка обществена дискусия и са обсъдени на среща със заинтересуваните страни – учители, директори на училища, представители на регионалните инспекторати по образованието, родители, ученици”, пишат от МС.

Всъщност повод за промените бяха организираните протести на учениците от миналата година, които предизвикаха дебат за ваканциите през учебната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase