Снимка: Булфото

Дали е възможна промяна в продължителността на ваканциите от новата учебна 2011/2012 година и дали ще може училището да започва от 1 септември?

Повод за обсъжданията на работната група в МОМН беше вчерашният протест на ученици срещу по-кратката коледна ваканция, организиран във Facebook.

"Започването на учебната година от 15 септември е някаква традиция, за учителите не е проблем дали тя ще започва от 1 или от 15 септември, въпросът е как ще е по-добре за родителите и за обществото", отбеляза Асен Александров – директор на столичното 51-во СОУ, който е и съветник за средното образование на министър Сергей Игнатов.

Той допълни, че работната група в министерството обсъжда старта на учебната година заедно с учениците.

Още по темата

По думите на Александров в Европа никъде не се учи по-малко учебни дни и у нас не може да се намалява броят им.

"Може да се промени учебният график, но всичко е въпрос на виждания, на плюсове и минуси", смята той.

Според него нормативно е възможно да се промени графикът за учебната година, дори това да не стане с нов закон, а с поправка в "стария" Закон за народната просвета.

По повод на вчерашния ученически протест Александров каза, че е разговарял с родители на ученици от първи, втори и трети клас, които са споделили, че за тях ще е много голямо притеснение, ако 3 януари е ваканционен ден.

"Затова графикът за учебното време беше публикуван месец преди 15 септември на сайта на МОМН и това беше времето за неговото обсъждане, но тогава нямаше нито един глас от учениците учебната година да започва преди 15 септември", каза Александров.

Той смята още, че е възможно да се учи от 1 септември, а и в много европейски държави училището започва от тази дата.

По думите му не всяка промяна се оказва по-добра обаче, но ако родителите, учениците, обществото искат да се започва училище от 1 септември и да е по-дълга зимната ваканция, няма пречки това да се осъществи нормативно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase