Снимка: Bulgaria ON AIR

След проведеното Национално външно оценяване, анализ на МОН показва, че българските десетокласници се справят по-добре с българския език и литературата, където имат по-високи резултати, отколкото по математика. Традиционно ситуацията е такава, сподели в “България сутрин” Неда Кръстанова.

“Очевидно има необходимост от преосмисляне и на учебните програми, и на методите на преподаване, защото математиката е изключително важна област в нашия живот и трябва да се работи повече, за да се подобрят резултатите на учениците, защото наистина винаги е горе-долу такава разликата между български език и литература и математика", заяви директорът на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към МОН Неда Кристанова.

От МОН посочиха още, че вече се осъществява плавната промяна във формата и в типа въпроси. Около половината от задачите са били с практическа насоченост и интегрален характер.

"Тази година за първи път, особено в математиката, включихме повече задачи, които да са с практическа насоченост, защото при българския език е по-лесно. Това четене с разбиране върши тази работа - има един текст и към него има зададени въпроси, на които трябва да отговорят, някаква теза да извлекат, докато в математиката, тъй като нашите учебни програми се движат в някакви релси, няма как изведнъж да се промени изцяло оценяването", разясни Кристанова за Bulgaria ON AIR.

Експертът допълни, че това, което спъва учениците, е многото четене. Те първо трябва да прочетат някакъв казус, а след това да помислят.

“Има някои сложни задачи и някои не толкова сложни. Важното е, че когато е вкарано в контекст това е малко по-различно от обичайното в училище", отбеляза Кръстанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase