Снимка: Булфото

Неправителствени организации предлагат учебната година да започва от 1 септември, ваканцията за Коледа и Нова година да е от 16 дни, както и през всеки два учебни месеца да има ваканция от по девет дни.

Предложението за този нов модел на ритмично редуване на периоди на учене и почивка през учебната година е изпратено на министъра на образованието Сергей Игнатов.

Новият график предлага да има ваканции от девет дни през ноември (около 1 ноември), както и ваканция от последните почивни дни на февруари до първите почивни дни на март.

Третата ваканция може да бъде от последния уикенд на април до първите почивни дни на май или от 1 май до първия понеделник след 6 май, за да влязат и двата празника във ваканцията.

Още по темата

Графикът предвижда, както и досега, учебната година да завършва на 15 или 30 юни.

16-дневната коледна ваканция ще разходва не повече от 9 учебни дни, защото ще включи уикенда, празниците по Коледа и Нова година.

От асоциация „Родител“ изразиха опасенията си, че началото на учебната година от първи септември има своите плюсове, но и минуси.

Оттам напомниха, че част от родителите водят децата си на по-евтина почивка от 1 до 15 септември и с новия график ще се наложи по-отрано да планират отпуските си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase