Снимка: архив Reuters

Стотици и хиляди левове са получили като дарения за изборите партиите, участвали в тях. Общата сума, с която политическите формации са подпомогнати от доброволци е 1 369 809,17 лева.

Това сочат данните от Единния регистър по Изборния кодекс на Сметната палата.

Партиите, коалициите и независимите кандидати са получили общо 2101 дарения, пише "Труд". Дарителите са подали 483 декларации за произход на средствата.

Освен пари, партиите са получили безвъзмездно 810 броя движимо и недвижимо имущество и услуги. Най-често са им давани автомобили за превоз по време на кампанията без заплащане.

Още по темата
По закон дарители трябва да декларират произхода на средствата си, когато сумите са над размера на минималната работна заплата.

В Изборния кодекс обаче няма изискване за подробности и масово дарителите записват просто "лични средства".

За суми над 1000 лв. Сметната палата извършва проверка дали доходите на дарителя му позволяват да отдели толкова пари. За целта до месец НАП и всяка друга компетентна институция е длъжна да предостави необходимите данни.

11 са дарителите, дали максимално разрешените по закон 10 хил. лв. Най-много – 5 от тях, са за коалицията "Реформаторски блок – "Глас народен". РБ-ГН са получили и още 9 дарения от по над 9000 лв.

"Обединени патриоти" са взели три пъти по 10 000 лв., коалиция "Движение Да, България" – два пъти, "БСП за България" – веднъж.

Сред крупните дарители на "Да, България" е шефът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев. Бившият футболен национал Радостин Кишишев е дал 10 000 лв. на "Обединени патриоти".

Двама от фирмата на бившия депутат от РБ Борислав Великов са дарили максималната сума на неговата коалиция, както и бившият областен управител на Софийска област Юлиян Леков от СДС.

От влезлите в парламента формации най-много дарения е получила БСП – 626, следвана от "Воля" – 414 и патриотите само с 5.

По традиция от ГЕРБ не събират дарения, за тези избори така са постъпили и от ДПС.

Всички формации трябва да отчетат разходите си за кампанията месец след вота – до 26 април.
 

Коментари Напиши коментар

9

гражданин 00001 на 2

преди 5 години

гражданин 00001 на 22 Зелена ФАНДЪКОВА поД зона СОФИЯ ДИСКРИМИНАЦИЯ на КВ ЛОЗЕНЕЦ ДА ВЗЕМЕ ФАНДЪКОВА И ГЕРБ ТАКА СМЕЛО ДА ВДИГНАТ ДВА ПЪТИ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ КАКТО НАЛОЖИХА ДВОЕН ДАНЪК ЗА ЕДНО НОРМАЛНО СЕМЕЙСТВО С ДВЕ ДЕЦА И ДВЕ КОЛИ

8

иска ли питане!

преди 5 години

До 8 (Do 6) - за кой трябва да гласувам?На този етап трябва да гласуваш само за ГЕРБ!

7

Do 6

преди 5 години

Тъй като според теб ти си добре с мозъка били ни светнал за кой трябва да гласувам? За внуците и охраната на политбюро ли? За онези патриоти дето бият бабички ли? За турците ли? За мегленчето или раданчо? Кажи ми моля !