Снимка: Reuters, архив

Според лидера на ПЕС Сергей Станишев няма няма натиск от Брюксел за коалиция ГЕРБ - БСП.

"Още преди два дни говорих с лидера на БСП и й казах, че такъв натиск няма, поне не от страна на ПЕС", обясни той на пленума на Столетницата.

Още по темата

Бившият лидер на БСП обаче допусна, че за ЕНП ще бъде проблем, както и за социалдемократите в Европа, участието в управляваща коалиция на патриотите.

Той отбеляза, че това се включва в един европейски контекст, в който крайните националисти водят политическа битка във Франция и Германия, и ако ГЕРБ направи коалиция с "Обединените патриоти", това ще постави редица въпроси пред ЕНП.

Мнението на Станишев се оказа различно от това на лидерите на европейската десницата, които според източници на "24 часа", са дали зелена светлина на Бойко Борисов да направи правителство с патриотите по време на конгреса на ЕНП в Малта, в който Бойко Борисов участва веднага след изборната победа в неделя.

При формирането на кабинета "Борисов" 2 европейската десница имаше сериозни резерви към включването на Патриотичния фронт в управлението. Това бе една от причините хората на Красимир Карачанов и Валери Симеонов да не влязат в правителството с министри, а само да подкрепят мнозинството в парламента. Сега обаче нещата били различни.

За Станишев пък коалиция ГЕРБ-БСП не е вариант.

"Не смятам, че БСП трябва да влиза в голяма коалиция. БСП има основание за самочувствие и перспектива да има силно представителство в парламента и трябва днес да направим сериозен анализ на резултатите", каза соцлидерът.

Според него е важно в следващите месеци БСП да покаже инициатива, водеща роля във формирането на европейския дневен ред в България.

Относно възможността за съставяне на правителство, лидерът на ПЕС коментира, че с тази отговорност хората са натоварили най-голямата политическа сила.

"Важно е управлението да бъде проевропейско, мисля, че ГЕРБ имат затруднения в това отношение", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase