Снимка: архив Булфото

Лидерите на европейската десницата са дали зелена светлина на Бойко Борисов да направи правителство с "Обединените патриоти". Това е станало по време на конгреса на Европейската народна партия в Малта, в който Бойко Борисов участва веднага след изборната победа в неделя.

От ЕНП нямат никакви възражения за коалиция с патриотите, обясниха източници от партията на Борисов, цитирани от "24 часа".

При формирането на кабинета "Борисов" 2 европейската десница имаше сериозни резерви към включването на Патриотичния фронт в управлението. Това бе една от причините хората на Карачанов и Валери Симеонов да не влязат в правителството с министри, а само да подкрепят мнозинството в парламента.

Още по темата

Сега в ГЕРБ имало притеснения, че заради безпокойствието от надигащата се популистка и националистическа вълна в цяла Европа, европейските партньори на Борисов може да се противопоставят на съюза. От ЕНП обаче не възразили на управленска формула с "Обединени патриоти".

Преговорите за новия кабинет между ГЕРБ и Патриотите вече са започнали неофициално, твърдят от двете формации. Очаква се разговорите да продължат днес с Борисов, който снощи се завърна от Малта. Той вероятно няма да се бави със съставянето на кабинета, защото евродесните поискали да има бързо стабилно правителство.

Патриотите също трябва да се съберат днес, за да подготвят офертата си към ГЕРБ. Очаква се те да поискат между 4 и 7 министерства, за да влязат в "Борисов 3".

Сред набелязаните от патриотите министерства са това на отбраната - за лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, на енергетиката - за председателя на НФСБ Валери Симеонов, на икономиката, екологията, туризма, културата и земеделието.

Очаква се преговорите д абъдат затруднени от искането на Симеонов – Борисов да не е премиерът. От ГЕРБ са категорични, че само лидерът им може да е министър-председател.

Те не отстъпват и ресорите здравеопазване и образование, за които още в предизборната кампания обявиха, че вече няма да ги дадат на партньори.

Желаните от патриотите енергетика и екология също са приоритетни ресори за ГЕРБ и намерението засега е министърки там да останат Теменужка Петкова и Ивелина Василева.

Основната кандидатура за министър на здравеопазването е тази на Даниела Дариткова, която два мандата беше шеф на здравната комисия в парламента. Не се изключва и вариантът Десислава Атанасова отново да се върне начело на здравето, за да освободи място в парламента на втория в разградската листа Гюнай Хюсмен, който помогнал много за пробива на ГЕРБ в района.

За образователен министър се обсъжда името на Милена Дамянова. Тя бе за кратко просветен министър в първия кабинет на Борисов, зам.-министър, а също и шеф на просветната комисия в парламента.

Сигурни министри остават финансовият Владислав Горанов, регионалната Лиляна Павлова, вероятно и транспортният Ивайло Московски. Томислав Дончев остава отговорник за еврофондовете, имало вариант да поеме и Външно.

Коментари Напиши коментар

209

boyko.uzunov

преди 5 години

А хубавеца Борисов е "хванат" от ЦРУ с миналото си в СИК-КАК МИСЛИТЕ ЗАЩО ГО ХАРЕСВАТ ТОЛКОВА??А КРИВНЕ -ЩЕ МУ РЕЗНАТ ТОПКИТЕ!

208

Анонимен

преди 5 години

Патриотите ни са си агенти на ДС

207

Янонимен

преди 5 години

"От ЕНП нямат никакви възражения за коалиция с патриотите, обясни Борисов, цитиран от "24 часа" Гербери - комунисти, слушкайте щото иначе няма да папкате. Целувайте задниците на ЕНП, долни безродници и продажници.