Снимка: архив Булфото

За предсрочния вот на 26 март правителството се е допитало до държави с опит в машинното гласуване чрез дипломатическите ни мисии.

Проучването било направено преди официалното обяване на обществената поръчка от ЦИК.

"Направеното проучване за съжаление към този момент не дава достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите", заяви говорителят на кабинета Ирина Белчева.

Още по темата

Оказало се, че в Словения машинното гласуване е само за хора в неравностойно положение.

Във Франция е частично и експериментално, а в Холандия, коментирана като страна, от която можем да вземем или наемем машини, ресурсът е в ръцете на общините и воденето на преговори за краткото време е почти невъзможно.

В събота ЦИК обяви обществена поръчка за осигуряване на 12 500 броя машини за гласуване. Прогнозната стойност на поръчката е 12,5 млн. лв. без ДДС.

Наличието на машини за гласуване във всяка секция при следващите парламентарни избори бе записано в едни от последните промени на Изборния кодекс. ЦИК обаче не обяви обществена поръчка по-рано с аргумента, че тези избори са предсрочни и текстът не важи за тях. Но ВАС се произнесе, че всички трябва да можем да гласуваме с машини още на 26 март.

През уикенда служебният премиер Огнян Герджиков допусна, че ако машинното гласуване се провали, това може да стане основание за оспорване и непризнаване на изборите.

Говорителят обяви, че докладите от ревизиите за състоянието на министерствата, които служебният премиер поръча на министрите, вече са в Министерския съвет. Проф. Огнян Герджиков лично ще обяви резулататите сутринта в петък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase