Снимка: архив, БулФото

Машините не могат да спрат купения вот, тъй като те са само механизъм за гласуване. Това заяви софтуерният специалист Божидар Божанов пред БНР.

Схемите със снимане на бюлетината, например, ще работят и с екрана на машината. Ако някой си е продал гласа, как ще го подаде, е без особено значение, допълни той.

Още по темата
Божанов изтъкна, че няма информация дали има проблем със сигурността на машините за електронно гласуване, поради което е необходим одит на изходния код, който реално обработва и отчита резултатите.

В момента има логична възможност, чрез вируси или по друг начин, някой да отиде и да каже: "Във всеки 5% от секциите, добави 5% на някоя партия, която аз искам да спечели". Така на индивидуално ниво няма да има разлика, но на национално ниво това ще промени изборите. Няма как да знаем дали се е случило. Това е основният риск, коментира той.

Възможно е фирмата, която спечели обществената поръчка, да не желае да сподели кода от съображения за авторски права и др. Тогава проверка може да бъде направена в изборния ден, като се сравнят индивидуалните разписки, извадени от машините със съставените от тях протоколи.

Текстовете от Изборния кодекс, касаещи машинното гласуване, са били обсъждани на кръгла маса, организирана от Обществения съвет към ЦИК, още в началото на септември 2016 година. Това каза председателят на Обществения съвет на ЦИК Румяна Дечева. Тя припомни, че на изборите през 2015 година машините са пристигнали дни преди вота, а в някои секции – часове преди него.

Проблемът всъщност не е в разпоредбите за машинното гласуване, а в това, че имаме една ЦИК, която работи постоянно, а подготовката за избори, в това число и план-сметката и започването на процедурата за търсене на машини, започва с насрочването на деня на изборите. През цялото време навлизаме в този цикъл: насрочват се изборите, обявява се обществена поръчка, търсят се машини и те пристигат в последния момент, коментира тя.

Дечева е убедена, че въвеждането на машинно гласуване до голяма степен би премахнало опашките пред изборните секции. Необходими са такива корекции в Изборния кодекс, които не са продиктувани от момента на изборите. В противен случай дори приетите текстове да са в интерес на обществото, те се приемат като обслужващи политически интерес, посочи тя.

 

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 11 месеца

Как ще се оправиш ? Ако фирмата е на БСП, ДПС,ВМРО,АТАКА,ГЕРБ, АБВ И ти заповядат ГЛАСУВАШ ЗА НАШТЕ, АКО не ставаш за бюро СОЦИАЛНИ ГРИЖИ

33

костинброд

преди 11 месеца

проблемът с електрониката по нашите ширини е, че
при гласуване с хартиени бюлетини народния вот го решава чистачката на Панаира,
при машинно ни избират Цеца Величкович,
а при електронно - Митю Шишарков

32

Ала_Бала

преди 11 месеца

Машинките са само средство за голяма комисионна! Стещу 60 милиона ще получим две мутри - сегашната Буда и варненската Марешки.