Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДБГ и доскорошен вицепремиер Меглена Кунева обяви, че се отказва от следващия парламент. Тя обясни решението си с желанието да даде път на младите хора в политиката.

Кунева съобщи това след заседание на ръководството на партията си. Първо пред него тя обявила, че не иска да е депутат в следващото Народно събрание. В същото време лидерката на ДБГ настоя, че остава в политиката и в Политическия съвет на Реформаторския блок.

Кунева беше категорична, че решението й да не се включва в листите не е заради призива на председателя на "Нова република" Радан Кънев към лидерите на Блока да се откажат от депутатски места.

Още по темата

"На приказки не обръщам внимание, особено когато се повтарят. Ако той /Радан Кънев/ се оттегли, добре", каза тя, цитирана от БТА.

Кунева отново коментира критиките на Бойко Борисов към нея. В събота той обяви, че даването на образованието в ръцете на РБ било голяма грешка. Лидерът на ГЕРБ разкритикува и някои от решенията на Кунева като министър. Тя пък му отвърна с въпрос кога образованието е станало важно за него.

Днес Кунева обясни, че не иска да се фокусира в предизборната тактика на ГЕРБ и и тяхната чувствителност.

"Ако съм направила така, че за 10 месеца лидерът на ГЕРБ да заговори за образование, значи има положителен ефект", коментира само тя.

Кунева коментира и липсата на номинация за български еврокомисар. За себе си тя каза, че не е получила такава, но разкритикува това, че страната все още няма кандидатура. Според нея това е безпрецедентно.

"От декември досега да нямаме наша кандидатура, е аргумент, че за България не е толкова важно, ако сме без еврокомисар", смята лидерът на ДБГ.

Бившият просветен министър коментира и скандала с парите по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Тя беше категорична, че няма спрени евросредства и няма и да има.

По-рано днес служебният министър на образованието Николай Денков съобщи, че ЕК спира временно плащанията по прогрмата, а когато проблемите бъдат отстранени, ще има финансови корекции.

Кунева обясни, че миналото лято самата тя като просветен министър е спряла проекти заради съмнения за нарушения и дори ги е дала на прокуратурата.

Става дума за два проекта, свързани с ромската интеграция в предучилищна и в училищна възраст. Имало е и наложени административни наказания на виновните лица.

"Заради спрените от мен проекти миналото лято, сега няма спрени пари от ЕС", каза Кунева.

Коментари Напиши коментар

65

Анонимен

преди 4 години

Кунева е много по-полезна в ЕС! Задачата й е до година -две ЕС да бъде ликвидиран...А Кунева е ликвидатор от европейска категория - знае кое как става,може и го е правила!

64

Турчин

преди 4 години

Ей най сетне България се освободи от една вещица.колко ще е добре примера и да последват старите мошеници: Доган, Местан, тиквата Прасчо Каракачанов, мангото Симеонов, болния Сидеров, Гергов ,Цецо ушко и други.крадливи политици които унищожиха България

63

Щирлиц

преди 4 години

Олекна ми.Отдавна си мечтаех и в България да се появи родна ,доморасла Кондолиза,и ей на-появи сЪ.