Снимка: архив Булфото

57,9% от българите ще гласуват в референдума, иницииран от шоумена Слави Трифонов. Това показва проучване на Центъра за анализи и маркетинг. То е направено сред 1009 души между 15 и 22 октомври. Изследването бе представено в БТА като част от собствената изследователска програма на Центъра за анализи и маркетинг.

На предстоящия референдум декларират, че ще гласуват със сигурност 57,9%, 25,5 на сто се колебаят, а 13,7% заявяват, че няма да гласуват.

Резултатите показват, че и трите въпроса биха получили отговор: "Да".

Още по темата

57,1 на сто отговарят, че подкрепят идеята народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, 43,8% подкрепят въвеждането на задължителното гласуване на избори и референдуми, а 26,4 на сто не го подкрепят.

62,5% подкрепят годишната субсидия, отпускана на партиите и коалициите, да бъде лев на получен действителен глас.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложението, за което се гласува, се смята за прието, ако във вота са участвали не по-малко от гласувалите на последните парламентарни избори и ако повече от половината от участниците в референдума са гласували с "Да".

Ако предложението не е прието, нов референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от две години.

А ако участвалите в референдума са по-малко от тези на последните парламентарни избори, но над 20% от всички избиратели, и ако с "Да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението се внася в Народното събрание за разглеждане и предприемане на мерки за решаване.

Проучването на Центъра за анализ и маркетинг е изследвало общественото мнение и по скандала със сменената кандидатура на България за шеф на ООН.

Според данните 55,5 на сто от хората по-скоро не одобряват замяната в последния момент на българския кандидат за генерален секретар на ООН, а 21,2 на сто по-скоро одобряват.

52 процента отговарят с "по-скоро не" на въпрос трябва ли България да подкрепи продължаването на икономическите санкции спрямо Русия заради анексирането на Крим и събитията в Източна Украйна, а 16,9 на сто отговарят "по-скоро да".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase