Снимка: архив Булфото
fallback

И последният работен ден на депутатите за седмица не мина без скандал.

Този път причина за това стана решението на Арбитражния съд при международната търговска палата в Женева в полза на "Атомстройекспорт" в спора с Националната електрическа компания (НЕК) на България по спиране на проекта за АЕЦ "Белене". Съдът постанови "Атомстройекспорт" да бъде компенсиран за щети в размер 620 милиона евро.

Според БСП отговорността за това е на правителството, а пък от ГЕРБ са категорични, че пари за този проект никога не е имало и социалистите са били наясно, но са искали да угодят на чужди геополитически интереси.

Очаквано и решението за АЕЦ “Белене“ стана повод левицата да поиска оставката на кабинета.

"Време е това правителство да си ходи, иначе февруари 2013 г. ще му се стори розов детски сън, време е за предсрочни избори, ако искаме да запазим поне малко от унищожена България", скочи червеният Таско Ерменков.

Според него от вчера всички ние сме по-бедни с 1 млрд. и 200 млн. лв., след като Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева осъди България да плаща тези пари заради "недалновидната, непрофесионалната, безотговорната политика, която провеждаше правителството на Бойко Борисов".

По думите му арбитражът е постановил ежедневна лихва от 350 хил. лв. считано от вземане на решението за изплащане на сумата.

Oще по темата
"Министър-председателят на България има основание да търси отговорност в това число и наказателно от свой предшественик, взел решение, довело до огромни щети за страната. Предшественик, управлявал държавата от 2009 до 2013 г. – Бойко Борисов председател на правителството "Борисов" 2 от Бойко Борисов, председател на правителството "Борисов“ 1", отсече Ерменков.

Той припомни, че от БСП са предупреждавали многократно за това и са провели референдум за АЕЦ "Белене", а решението за арбитража е още едно доказателство за тяхната правота.

Делян Добрев от ГЕРБ, който беше енергиен министър в първия кабинет на Борисов, пък от своя страна обвини БСП в грешки за атомната централа.

"Недалновидна политика е да стартираш проекта, за да задоволиш геополитически интереси на някои държави, като нямаш пари", обвини той.

Според него договор за строителството на втората атомна централа въобще няма, има само споразумение с руската страна.

"Решили сте да си купите кола, но сте си поръчали двигателя и нямате пари дори и двигателя да платите", посочи депутатът от ГЕРБ.

Размяната на реплики между Делян Добрев и Таско Еренков продължи със спор кой би вдигнал температурата в залата.

"Когато сте болен се вдига температурата, аз да не съм виновен, че правите глупости в енергетиката", каза социалистът, а Добрев му отговори, че има лекар в парламента и може да ги прегледа всички, но Ерменков не може да обижда депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 7 години

АЕЦ Белене е рожба на руските партийки у нас, чиято единствена цел е да се краде от народа

8

Мунчо

преди 7 години

"Според него договор за строителството на втората атомна централа въобще няма..." Интересно как няма уж договор пък ни осъдиха? Как става таз "работа"? Във всеки случай видно е 1, циркаджиите наречени кой знае защо "народни представители" ни пускат стария флим последно въртян за КТБ -" Ти си виновен!... Не бе, ти!" А на края както си му е реда в България, сметката плащат данъкоплатците! "Хубавците" в парламента накрая "целите в бяло и пот тече по челета от грижи за българския народ"!

7

Svinetkata

преди 7 години

До ВинетуНяма по-долна партия от Гроб и твоя идол *** !

fallback