Снимка: архив, Bulphoto

Решението на Арбитражния съд в Женева, че България трябва да плати 550 млн. евро на руската компания "Атомстройекспорт" заради спиране на строежа на АЕЦ "Белене" предизвика противоположни оценки сред партиите в парламента.

Още по темата
ГЕРБ обявиха, че решението на съда е изцяло в полза на България. Бившият енергиен министър Делян Добрев припомни, че руският иск срещу страната ни бе за 1,2 млрд. евро. Според него арбитражът е потвърдил искането на България. 

"Решението е изцяло в наша полза, защото не уважава нито една от останалите претенции на руската страна. Ние още в самото начало предлагахме това, което арбитражът отсъди - да се плати израбатеното оборудване към датата на изтичане на споразумението", каза Добрев. 

Според БСП решението на съда е лоша новина. Бившият енергиен министър на социалистите Драгомир Стойнев обяви, че БСП са предупреждавали управляващите, че това ще се случи. 

"Нека не забравяме, че спирането на "Белене" бе взето от първото правителство на Борисов. Ние проведохме референдум и въпреки подменения въпрос, той бе успешен. За съжаление управляващите не обърнаха внимание на хората", каза Стойнев. Той нарече сумата от 1,1млрд. лв. и допълни, че те биха могли да бъдат дадени за образование или здравеопазване. 

БСП обявиха, че до дни ще излязат с предложение за националноотговорна позиция на България по решението на съда. 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров нарече спирането на строежа на АЕЦ "Белене" грешка. "Ако имам правомощия и власт, много лесно бих уредил отношенията ни с руската страна", каза националистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase