Снимка: Архив Reuters

Арбитражният съд в Париж отсъди Националната електрическа компания (НЕК) да заплати половината сума от иска на руската компания "Атомстройекспорт" за поръчаното, но незаплатено оборудване за АЕЦ "Белене".

Общият размер на иска беше 1,2 млрд. евро, припомни на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Малко по-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че НЕК ще трябва да изплати на "Атомстройекспорт" 550 млн. евро, съобщи БТВ.

В замяна НЕК получава оборудване, заяви Теменужка Петкова.

На въпрос дали България ще може да използва за нещо това оборудване министърът каза, че това тепърва ще се изяснява след среща с руската компания и подробен анализ  на решението на арбитражния съд.

Докато Борисов смята, че България ще получи реактор срещу сумата, министърът отказа да каже за какво ще бъдат заплатени средствата.

Решението е пристигнало късно снощи на пощата на НЕК и тепърва предстои да бъде връчено официално.

Арбитражът беше сложен от правна и техническа гледна точка, стотици страници. Те тепърва ще бъдат анализирани, каза Петкова. Тъй като спорът е между две търговски дружества, решението съдържа конфиденциална информация и няма как да бъде изцяло публикувано, обясни тя.

Арбитражът е уважил иска само за реално произведено оборудване. Останалите претенции за ексалация на цената, неустойки и пропуснати ползи, както и други разходи, са изцяло отхвърлени, заяви министърът.

В същото време руските медии съобщават, че "Атомстройекспорт" всъщност ще получи от България 620 млн.евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase