Сюлейман Гьокче. Снимка: архив, Булфото

Санкциите на Русия няма да поставят Турция на колене. Турция е велика държава, тя е 16-ата поред най-голяма икономика в света, като имаме връзки с всяка част на земното кълбо и сме част от Г-20. Това заяви пред bTV посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче.

Съжаляваме, че ситуацията се разви по този начин, но това не е нещо, породено от Турция, не е някаква прищявка на Турция, коментира той.

Още по темата

„Ситуацията, в която изпаднахме, не е желателна, но ето - озовали сме се в нея. Руските мерки – всичките са едностранни между другото – търсят да има резултат в краткосрочен план“, каза посланикът.

Според него в средносрочен план ситуацията вероятно ще се уталожи, ще се балансира и тези мерки ще започнат да работят срещу интереса на Русия, защото, когато си диверсифицираш пазарите, променяш естеството на отношенията.

„Русия и Турция винаги са били приятели. Това не е намислено срещу Русия. Ако го бяхме замислили против Русия, Турция щеше да участва в санкциите, които бяха предприети срещу Русия след това, което се случи в Украйна”, каза още турският посланик.

По повод сваления руски самолет Су-24 посланикът каза: „Нямаме намерение да поднасяме извинение на когото и да било, и това е ясно. На политическо ниво това е заявено много ясно. Наистина съжаляваме за това, че се случи така. Важното е, че този инцидент можеше да бъде избегнат, да не се случи и то много лесно - като се направи добра комуникация и се покаже, че има добри намерения“, каза Гьокче.

Посланик Гьокче категорично отрече Турция да купува петрол от ИД. "Това е текст, съставен от руснаците, който е на базата на заблуда и изместване на фокуса на нещата. Това също е много опасно, защото предполага, че е направено с намерение манипулация. Абсолютно невярно е това. За съжаление, много сме свикнали с тези упражнения, по ако искате ПР, още от времето на Студената война", каза турският дипломат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase