Владимир Путин. Снимка: Reuters

Турция ще съжалява "многократно" за това, че е свалила руския бомбардировач близо до сирийско-турската граница, заяви руският президент Владимир Путин, като добави, че Москва няма да игнорира "подпомагането на терористи" от Анкара, предаде Ройтерс.

Вероятно само Аллах знае защо направиха това, може би Аллах е решил да накаже властите в Турция, лишавайки ги от разсъдък, каза руският президент в годишното си послание към двете камари на руския парламент .

Путин обвини Анкара, че подкрепя терористите, но смята турския народ за приятелски.

"Знаем кой в Турция си пълни джобовете и позволява на терористите да извличат печалба", каза руският президент. „Турският народ обаче е добър, трудолюбив и талантлив. В Турция имаме много отдавнашни и надеждни приятели. Подчертавам, че ние не слагаме знак за равенство между тях и частта от днешната управляваща върхушка, която нови пряка отговорност за смъртта на нашите военнослужещи в Сирия", каза руският лидер.

Още по темата

Путин подчерта, че Русия не се готви и няма да дрънка с оръжие. Той заяви, че Русия няма да използва сила в отговор на атаката на турските ВВС срещу руския Су-24, но и няма да се спре само с икономическите ограничителни мерки.

"Не се готвим и няма да дрънкаме с оръжие. Но ако някой си мисли, че, извършвайки подло военно престъпление, убийство на наши хора, ще им се размине само с доматите или някакви ограничения в строителния и други отрасли, то те дълбоко се заблуждават", допълни Путин.

Ние още веднъж ще напомним за това, което те направиха и те още много пъти ще съжаляват за направеното. Ние знаем какво трябва да направим, каза руският лидер.

В забележка, ясно насочена към Запада, Путин изтъкна, че страните "не трябва да прилагат двойни стандарти за тероризма" или да използват терористични групи за собствените си нужди.

Путин изрази увереност, че е невъзможно силите на една единствена страна да победят. Той посочи, че ситуацията се усложнява от постоянната финансова подкрепа, която получават терористите.

Заплахата от тероризма нараства. Все още не е решен проблемът в Афганистан. Ситуацията в тази страна е тревожна и не вдъхва оптимизъм. А неотдавна устойчиви и между другото доста благополучни страни от Близкия изток и Северна Африка - Ирак, Либия и Сирия - се превърнаха в зона на хаос и на анархия, от които идва заплахата за целия свят, каза руският президент.

Путин подчерта, че борбата с тероризма е борба за свобода, правда и справедливост, за живота на хората и за бъдещето на цялата цивилизация. Русия знае какво е агресията на международния тероризъм, отбеляза нейният президент и посочи, че в средата на 90-те години на миналия век страната му и гражданите й са преживели тежки терористични атаки. Необходими бяха близо почти 10 години, за да се пречупи гръбнакът на престъпниците, обърна внимание Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент подчерта, че е необходим единен международен фронт в борбата с тероризма.

Трябва да забравим за всички спорове и разногласия и да създадем един мощен юмрук, един общ антитерористичен фронт, който да действа на основата на международното право и под егидата на ООН, призова той.

Путин каза, че онези, които са забъркали кашата в Близкия изток, са открили пътя за терористите.

Както е известно, "някои искаха да сменят неугодни за тях режими и грубо да наложат своите правила", отбеляза руският президент. В резултат на това какво стана? Забъркаха каша, разрушиха държавността, насъскаха хората едни срещу други, а после просто, както се казва у нас в Русия, си измиха ръцете и проправиха пътя за радикалите, екстремистите и терористите, констатира Путин.

Путин започна тазгодишното си послание към руския парламент с едноминутно мълчание в памет на руските военни, загинали в Сирия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase