Снимка: архив, БГНЕС

Районът около южния италиански град Неапол е бил разтърсен от земетресение в понеделник вечерта, съобщиха от италианския Национален институт по геофизика и вулканология (НИГВ), определяйки магнитуда на земетресението на 4,4, предаде ДПА.

Земетресението е станало около 20:10 ч. Както често се случва през последните месеци, епицентърът е бил във Флегрейските полета - силно вулканична област само на няколко километра от центъра на южния град.

Геоложката служба на САЩ определи магнитуда на 4,2.

Според съобщения в медиите трусът е било ясно усетен не само в населените места в близост до Флегрейските полета, но и в Неапол, включително в района на пристанището. Първоначално няма данни за жертви или големи щети.

От пожарната служба съобщиха, че жителите са съобщили за пукнатини в някои къщи и за падащи парчета от фасадите на сградите. Службите за спешна помощ са на място, за да оценят ситуацията.

Уплашени жители са избягали на улицата, тъй като някои къщи, особено в близост до епицентъра, са били буквално разтърсени до основи, съобщава вестник "Кориере дел Мецоджорно". Краткото, но силно земетресение е било предшествано от по-слаби трусове.

НИГВ регистрира още няколко по-слаби труса през следващите часове. В 21:45 ч. институтът регистрира трус с магнитуд 3,9, последван от трус с магнитуд 3,6 в 23:00 ч. Общо около 150 труса са засегнали района за по-малко от пет часа, считано от 19:50 ч. в понеделник.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase