Снимка: bgonair.bg

Русия би излязла победител в една евентуална икономическа война с Турция. Това смятат анализатори от агенция MarketWatch.

Според тях са заложени "търговски отношения за 30 млрд. долара" в сферата на туризма и търговията с петролни продукти.

Москва купува от Турция плодове и зеленчуци за около 4 млрд. долара. За Русия не е трудно да намери доставчик на такава продукция, както и купувач на нейното зърно.

Почивката в Турция не е неотложна необходимост за руските граждани, макар че през миналата година там са били 3,3 млн. руски граждани, което е една десета от туристическия поток в страната.

Икономическите мерки против Турция са двойно пагубни за нея, защото социалната обстановка там, за разлика от Русия, е неспокойна заради войната в Сирия и проблемите с кюрдите, които Кремъл поддържа.

Ако пък Москва откаже да доставя газ за Анкара, ситуацията съвсем ще се влоши, добавят още анализаторите. В случая Русия ще загуби милиарди, но тя може да си го позволи, турската икономика обаче "практически ще спре".

Русия доставя за Турция половината от необходимото й гориво. Проблемът обаче е, че Ердоган е "на нож" с всички основни алтернативни доставчици – с Иран, Египет, Саудитска Арабия и другите страни от Персийския залив.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase