Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Турция атакува песенния конкурс "Евровизия", обвинявайки ежегодното събитие, че насърчава "неутрализирането на половете" и застрашава традиционното семейство, предаде Асошиейтед прес.

В реч, произнесена след заседание на кабинета, Реджеп Тайип Ердоган определи участниците в конкурса като "троянски коне на социалната корупция" и заяви, че правителството му е имало право да не допуска Турция до участие в паневропейския поп конкурс от 2012 г. насам.

Още по темата
Това беше очевидна препратка към швейцарския певец Немо, който по-рано този месец спечели 68-ия конкурс за песен на Евровизия с "The Code" - поп-рап ода за пътя на певеца към приемането на небинарна идентичност. 24-годишният певец стана първият небинарен победител в конкурса, който отдавна е приет като убежище от ЛГБТК общността.

"На такива събития стана невъзможно да срещнеш нормален човек", твърди Ердоган, чиято управляваща Партия на справедливостта и развитието намира корените си в ислямското движение в Турция и чието правителство през последните години стана по-малко толерантно към правата на ЛГБТК.

"По-добре разбираме как сме взели правилното решение, като сме държали Турция настрана от това позорно състезание през последните 12 години", каза той.

Ердоган също така осъди сериозния спад на раждаемостта в Турция като "екзистенциална заплаха" и "катастрофа" за страната.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase