Снимка: архив, Ройтерс

Украински военен хеликоптер беше свален днес край контролирания от проруски бунтовници град Славянск, но пилотите оцеляха, заяви министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Хеликоптерът "Ми-24" бил обстрелван с тежка картечница и паднал в река. Екипажът бил евакуиран до разположен наблизо лагер.

Още по темата
Поне още три хеликоптера бяха свалени от проруски бунтовници, откакто започнаха бунтовете в Източна Украйна по-рано тази година, отбелязва Ройтерс.

Раненият пилот на свален в Славянск на 2 май хеликоптер на украинската армия, е предаден на украински военни лекари, предаде ИТАР-ТАСС.

Пилотът е бил предаден на медиците от проруските активисти. Сега той се намира във военно-медицинския център на северния регион на Украйна.

Капитан Евгений Краснокутски в нощта на 2 май е изпълнявал въздушно-патрулна мисия в района на Славянск, когато машината беше свалена.

Заместник-председателят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че миналия петък силите за сигурност са използвали около 20 хеликоптера, от които три са били свалени от проруските активисти.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предложи да е посредник за намирането на изход от кризата в Украйна, предаде Франс прес.

В изявление до френската информационна агенция Бан казва: "Готов съм да изиграя роля, ако е необходимо". Бан Ки-мун е на посещение сега в Абу Даби.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase