Снимка: Ройтерс

Четирима украински военни са загинали в сраженията между украинските сили за сигурност и проруските сепаратисти, водени за контрола върху източния украински град Славянск, предадоха световните агенции, като цитираха съобщение на украинското министерство на вътрешните работи.

Тридесетина военни са ранени. Сраженията продължават, се казва в съобщението.

Още по темата
Според вътрешното министерство проруските активисти си служат с населението като с жив щит и са подпалили къщи, като са предизвикали жертви, предаде Франс прес.

Журналисти на Асошиейтед прес съобщават за стрелба и експлозии в и около Славянск.

Говорител на проруските сепаратисти също говори за убити и ранени, без да уточнява бройка. Той посочи само, че 20-годишна жена е загинала от заблуден куршум.

Украинската криза застрашава стабилността и мира в Европа, ако международната общност не отговори по адекватен начин на масивните нарушения на правата на човека, които се извършват в тази страна.

Това се посочва в доклад за състоянието на правата на човека в Украйна, изготвен от руското министерство на външните работи.

В него се съставя списък на нарушенията на правата на човека и на пречките пред върховенството на закона, извършвани в Украйна от ултранационалистически сили, екстремисти и неонацисти.

В документа се отправя призив към международната общност да действа безпристрастно.

Последствията за мира, стабилността и демократичното развитие на Европа рискуват да бъдат толкова катастрофални, че е абсолютно необходимо да се сложи край на насилието, се казва в документа.

Докладът е от 80 страници и целта му е да привлече вниманието на международната общност и основните международни структури върху нарушенията на човешките права в Украйна.

Докладът, наречен Бяла книга, е представен на руския президент Владимир Путин.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase