Барикади в Луганск. Снимка: Ройтерс

Русия предупреди днес Украйна, че може да се стигне до хуманитарна катастрофа в някои градове, блокирани от украинската армия в източната част на страната, предаде Франс прес.

Хуманитарна катастрофа се очертава в блокираните градове. Констатира се вече недостиг на медикаменти и прекъсване на доставките на хранителни продукти, се посочва в изявление на руското външно министерство.

Наказателните акции на украинските сили на реда водят до нови жертви сред цивилното население, се допълва в документа.

Още по темата
В него Москва призовава украинските власти да сложат край на кървавата баня и да седнат на масата на преговорите, за да намерят изход от кризата.

Междувременно хиляди жители на Москва участваха в района на Кремъл в митинг в памет на жертвите на насилието в Одеса и други украински градове, предаде ИТАР-ТАСС. Митингът беше организиран от Съюза на жените в Русия.

Участниците в него се събраха пред гранитния камък край вечния огън при кремълската стена, на който е написано името на Одеса.

Участници в проявата настояха украинските власти да прекратят насилието, но някои от тях нарекоха новото правителство на Украйна "фашистки режим в Киев".

Същевременно властите на Одеса решиха там да няма чествания на деня на победата на 9 май, за да се избегнат нови провокации, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира кмета на Одеса Олег Бриндак.

Около украинската столица Киев са установени девет контролни  поста с цел предотвратяване на провокации, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на заместник-началника на службата за обществена безопасност Сергей Бойко.

Освен основните девет поста вътре в града има и допълнителни контролни постове, разположени на по-малките улици в украинската столица.

Особено внимание при проверките ще се отделя на автомобили с регистрация в източните и южните райони на Украйна.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase