Снимка: Reuters

В щурма срещу военното летище в източноукраинския град Краматорск днес са участвали бойци от крайнодясната украинска националистическа организация "Десен сектор" и чуждестранни наемници, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на представители на силите за самоотбрана в града.

Още по темата

"Нападателите бяха облечени в униформи на "Десния сектор", а част от тях говореше на чужди езици. Те избягваха да общуват с местните жители, най-вероятно за да не се издават. Смятаме, че са наемници", твърди един от активистите на проруските сили за самоотбрана на Краматорск.

Летището е минало под контрола на украинските военни, но самият град продължава да се контролира от бойци на силите за самоотбрана.

"Никого няма да пуснем тук", заяви участник в самоотбраната на Краматорск. Той подчерта, че местните са готови
да водят бой с бронирана техника.

Държавната руска телевизия съобщи, че край летището се е чувала силна стрелба и че по непотвърдена от независими източници информация са загинали между 4 и 11 души.

В Киев временният президент Олександър Турчинов обяви пред парламента привечер, че властите са си върнали контрола над летището на Краматорск. Според него няма жертви и ранени сред военнослужещите от украинските въоръжени сили.

"Убеден съм, че скоро ще се разправим с терористите в Донецк и ще ги изпратени там, където им е мястото", каза той, цитиран от Асошиейтед прес.

Днешната схватка в Краматорск е първата украинска военна акция срещу проруското въстание в Източна Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase