Дмитрий Медведев. Снимка: Reuters

„В Украйна отново се проля кръв, страната е в очакване на гражданска война. Това е много тъжно“, написа премиерът на Русия Дмитрий Медведев във Facebook.

Според него „причината за украинската трагедия е, че законната власт дори не се опита да запази правовия ред в регионите от страната, когато там започнаха да превземат административни учреждения“.

“Затова такава власт я умножиха по нула. А нелегитимните управители, напротив, се надяват да възстановят онзи ред, който самите те цинично погазиха, идвайки на власт в резултат на въоръжен метеж. И настъпиха мотиката“, смята Медведев.

“Действието породи противодействие. Държавно престъпление /преврат в Киев/ - народни протести в регионите. Верижна реакция на събитията. Политически и икономически“, подчерта руският премиер.

“Жалко за хората, които се оказаха заложници на бездарни политици, които те не са избирали, и безотговорни радикали, които замениха полицията и армията със себе си. Пустотата на властта беше запълнена от хаос“, обрисува Медведев ситуацията в Украйна.

Гражданите на Украйна трябва сами да участват във формирането на своята държава, основаваща се на равенство на народите и техните езици, отбелязва Медведев.

“Но всяко зло за добро. Сега на много хора станаха ясни истинските намерения на лицата, превзели властта в Киев. Така че се видя пътят към справедливо общество. Той се състои в това народът сам да може да избира съдбата си. Да изразява волята си по легален начин. Да участва със формирането на съвременната украинска държава, основаваща се на равенството на народите и техните езици. Сам. Без самозванци, националисти и бандити. Без танкове и БТР-и. И без тайни визити на директора на ЦРУ“, посочва Медведев.

Информацията за посещение през уикенда на директора на ЦРУ Джон Бренън в Киев беше потвърдена от Белия дом, пише ИТАР-ТАСС. Пред журналисти бившият президент на Украйна Виктор Янукович каза, че Бренън се е срещнал с и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов и с вътрешния министър Арсен Аваков. Янукович е убеден, че директорът на ЦРУ фактически е санкционирал употребата на оръжие и е провокирал кръвопролитие в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase