Снимка: Reuters

След съобщенията, че войските на Русия по западните граници са поставени в пълна бойна готовност, украинските военни заявиха, че са подготвили огневи позиции по границата с Русия.

Хиляди украински военнослужещи изпълняват учебно-бойни задачи, патрулирайки територии, граничещи с Русия, съобщи NEWSru.com.

Още по темата

Сухопътните войски са подобрили инженерното оборудване на всички огневи позиции - подготвили са ровове и окопи за танкове и войници, прехвърлили са временни мостове през реките за превоз на техника. Украинските радиотехнически и зенитноракетни войски денонощно охраняват въздушния суверенитет на страната, цитира съобщение на военното министерство в Киев изданието "Сегодня".

В базовите лагери на украинската армия е осигурено вече трикратно хранене, действат медицински пунктове. Местни жители подпомагат военните - носят им храна, лекарства, топли дрехи, спални принадлежности.

Временният украински министър на отбраната Михайло Ковал заяви снощи пред "Първи канал" на украинската телевизия, че въоръжените сили на страната са поставени в пълна бойна готовност. Според него в рамките на антитерористична операция те може да започнат действия, без да се обявява състояние на война, посочваNEWSru.com. "Основанията за използване на въоръжени сили са налице", цитира думи на министъра агенция Укринформ.

Вчера и. д. президент на Украйна Олександър Турчинов подписа указ, разрешаващ на правоохранителните органи да започнат "антитерористична операция" в източните райони, обхванати от протести на проруски активисти, настояващи за федерализация на страната, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase