Снимка: Reuters

Британски самолети бомбардираха тази нощ голям бункер, служещ за щаб на либийския лидер Муамар Кадафи в родния му град Сирт, съобщи в изявление британското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Около полунощ изтребители "Торнадо", излетели от британската база Мархам в Норфолк, са изстреляли крилати ракети с прецизно насочване "Сторм шадоу" срещу голям бункер, играещ ролята на генерален щаб в родния град на Кадафи Сирт, посочва министерството.

НАТО съобщи днес, че негови бойни самолети са атакували 29 бронирани автомобила край града, разположен на 400 км източно от Триполи, посочва Асошиейтед прес.

Още по темата

Бунтовниците се опитват да превземат Сирт, но очакват ожесточена съпротива от страна на местните жители, верни на Кадафи.

Британският министър на отбраната Лиам Фокс каза, че части от режима на Кадафи са в Сирт и продължават да воюват срещу либийския народ. Фокс добави, че НАТО ще продължи да нанася удари на военния потенциал на силите на Кадафи.

Междувременно стана ясно, че сили, верни на Муамар Кадафи, обстрелват летището в Триполи, при което е улучен самолет. Това съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от Ройтерс.

Край летището силите на Кадафи и бунтовниците си разменят оръдеен огън, съобщи още телевизията.

Либийските бунтовници щурмуваха и квартал Абу Салим в Триполи - едно от основните укрепления на верните на Кадафи сили в столицата, след вчерашните въздушни удари на НАТО срещу сграда в района, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase