Националната библиотека на Франция съобщи, че е поставила под карантина четири книги от XIX век, украсени с арсеник, за да се избегне всякакъв риск от този токсичен продукт, предаде АФП.

Предупреждението е отправено в края на 2010 г. от учени, които откриват този химичен елемент върху кориците на книгите от този период.

Германо-американска изследователска програма, наречена "Проект за отровни книги", работи по идентифицирането на въпросните книги. По-голямата част от известните до момента книги се намират в Съединените щати.

Националната библиотека на Франция (Bibliothèque nationale de France - BnF) сравнява вече идентифицираните в други страни заглавия със собствения си каталог. След анализ се оказва, че само четири от 28-те потенциално засегнати тома наистина съдържат арсеник.

"Тези произведения са поставени под карантина и ще бъдат подложени на допълнителен анализ от външна лаборатория, за да се оцени количеството арсен, присъстващо във всеки том", заявиха от институцията.

Общото между четирите тома е, че са отпечатани във Великобритания и рядко се ползват. Това са два тома с ирландски балади, съставени от Едуард Хейс през 1855 г., двуезична антология на румънската поезия от Хенри Стенли през 1856 г. и сборник с трудове на Кралското градинарско дружество на Великобритания за 1862-1863 г.

Арсеникът е бил ценен заради оттенъка, който придава на одеялата, известен като "швайнфуртско зелено" или "парижко зелено", между 90-те и 80-те години на XIX в., според настоящата база данни. Този пигмент е използван основно в англоговорящите страни и Германия, и по-рядко във Франция.

BnF посочва, че проучва и други книги със зелени корици "извън списъка на проекта "Отровна книга".

Теоретично читателите, които се консултират с такива книги, рискуват да се почувстват зле или да повърнат. От библиотеката заявиха, че рискът за потребителите се смята за много умерен.

През последните години никъде по света не е имало предполагаеми случаи на отравяне.

От март насам германските обществени библиотеки са ангажирани с мащабно разследване за намиране на въпросните книги, като предстои да бъдат извършени десетки хиляди анализи. Резултатите все още не са известни. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase