Снимка: Булфото

България и Хърватия признаха Националния преходен съвет за легитимна власт в Либия, след като преди два месеца двете страни пак заедно признаха Националния преходен съвет за легитимен представител на либийския народ.

В съвместно изявление на външните министри на България Николай Младенов и на Хърватия Гордан Яндрокович, чийто текст е публикуван днес на сайта на МвнР, се казва:

„Преди повече от пет месеца либийският народ започна революция, като настояваше за свобода, демокрация и края на един диктаторски режим. Днес тази борба е почти завършена. Муамар Кадафи вече няма капацитет да потиска или заплашва либийския народ. С ерата на Кадафи е свършено веднъж завинаги“.

Двамата министри посочват, че единствено Националният преходен съвет, който беше начело на борбата за свобода до днес, може да ръководи политическия преход в Либия и затова България и Хърватия ще подкрепят неговите усилия да отстоява мира в страната, да установи ред и законност, да изгради демократична държава, включително чрез свободни избори.

Още по темата

В изявлението се призовава кръвопролитията да спрат, „този исторически момент за либийския народ“ да не бъде опетнен от отмъщение и насилие, а престъпленията на режима на Кадафи да бъдат разследвани и отговорните да бъдат съдени.

Изразява се убеденост, че Кадафи и неговите привърженици ще бъдат изправени пред Международния наказателен съд.

България и Хърватия очакват да възстановят дипломатическото си присъствие в Триполи възможно най-скоро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase