Снимка: Reuters

Муамар Кадафи отправи тази вечер призив към привържениците си да прочистят Триполи от бунтовниците, които той нарече плъхове, кръстоносци и неверници, предаде Ройтерс.

В кратко аудиопослание, излъчено от телевизии, които подкрепят режима му, Кадафи призова либийските племена да настъпят към Триполи и "да изгонят чуждите агенти" от Либия.

"Либия е на либийския народ, а не на агентите - не на империализма, Франция, Саркози или Италия. Триполи е ваш, не на онези, които разчитат на НАТО", казва Муамар Кадафи.

"Трябва да окажем съпротива на вражеските плъхове, които ще бъдат победени с въоръжена борба", добавя той.

Междувременно  говорител на Муамар Кадафи потвърди за Асошиейтед прес, че полковникът е в Либия и ръководи битката с бунтовниците.

Още по темата

Муса Ибрахим каза, че полковникът е жив и здрав и с висок дух. В телефонен разговор говорителят добави, че Кадафи "ръководи всекидневно битката за нашата свобода и независимост".

Ибрахим отказа да уточни местонахождението му. Той посочи, че Кадафи е в постоянно движение и че всички от семейството му са добре.

Според говорителя силите на полковника контролират голяма част от столицата. Твърдението противоречи на онова, което виждат журналистите на място, посочва АП.

Междувременно международната контактна група за Либия призова Муамар Кадафи да се предаде, за да се избегнат по-нататъшни кръвопролития в северноафриканската държава, предаде Ройтерс.

Контактната група, която днес заседава в Истанбул, поиска Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, която сега се обсъжда, за размразяване на либийските активи в чужбина.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase